'Eén persoon per week wordt hier ten onrechte getaserd'

De Australische politie maakt te vaak en te snel gebruik van de taser. Dat blijkt uit onderzoek van de ombudsman van de deelstaat New South Wales. Per week zou er één persoon ten onrechte een stroomstoot krijgen, vertelt correspondent Robert Portier, op basis van het onderzoek.

  • 89 KEER BELUISTERD
Sluit video
Australische 'tasergundiscussie' laait op

Een Braziliaan in Australië werd veertien keer getaserd, nadat hij koekjes had gestolen. Even later overleed hij. Een onderzoek moet nu uitwijzen of de man door die stroomstoten is overleden. De tasergun ligt daarmee opnieuw onder vuur in Australië.

  • DUUR: 01 MIN 19 SEC
  • 508 KEER BEKEKEN
Sluit video
'Een goed alternatief voor het vuurwapen'

Onze correspondent in Australië, Robert Portier, vertelt over de overzeese situatie op het gebied van de taser. Want is 14 keer taseren niet teveel?

  • DUUR: 02 MIN 24 SEC
  • 571 KEER BEKEKEN
Sluit video
woensdag 14 nov 2012

Onderzoek taserdood: 'Politie was roekeloos'

TasergeweldTasergeweldReuters

De Australische politie ging "tekeer als schooljongens uit een film". Dat blijkt uit het onderzoek naar de Braziliaanse student die overleed nadat hij veertien keer was getaserd.

De lijkschouwer uit Sydney concludeert dat de politie roekeloos en buitensporig gehandeld heeft bij de arrestatie. Ook misbruikten de agenten hun macht. De familie van de 21-jarige Roberto Curti wil dat de agenten gestraft worden.

Roberto werd in maart veertien keer getaserd en kreeg drie bussen pepperspray in zijn gezicht gespoten, omdat hij een gewapende overval zou hebben gepleegd. Daarna bleek dat hij alleen twee rollen biscuit had gestolen.

Supermenselijk

Roberto was onder invloed van een kleine hoeveelheid lsd. Volgens de politie had hij 'supermenselijke krachten', waardoor ze hem niet onder bedwang kregen. Om hem te kunnen arresteren gaven de agenten hem zeven stroomstoten van 50.000 volt binnen een minuut.

Al eerder was er grote kritiek op het optreden van de politie bij de arrestatie van Roberto. Ondanks zijn dood vindt de politiecommissaris van Sydney de taser nog altijd nuttig. In andere gevallen zouden namelijk levens worden gespaard door de taser.

Bekijk hieronder de beelden.

Er zijn ook beelden gemaakt door de politie tijdens het incident. Let op, de beelden zijn schokkend.

Controversieel

Taserpistolen worden in Australië vaak gebruikt. Toch is dit niet het eerste incident waarbij het misgaat. In 2008 kregen agenten een boete omdat ze een man dertien stroomstoten hadden gegeven. De Australische Ombudsman concludeert dat de agenten niet goed weten hoe ze met het wapen om moeten gaan.

Amnesty International kwam begin dit jaar met cijfers over het tasergebruik in Amerika. Zij zeggen dat er daar in de afgelopen tien jaar 500 doden gevallen zijn door tasers.

De Nederlandse regering wil ook een proef doen met stroomstootwapens. De taser moet in het standaardpakket van agenten zitten, vindt minister Opstelten van Justitie.

Door: Maarten

Deel dit artikel