woensdag 14 nov 2012

Rutte II overleeft debat

Mark Rutte in de Tweede KamerMark Rutte in de Tweede KamerANP

Premier Rutte beantwoordde vandaag vragen uit de Tweede Kamer op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring. Werd gisteren de fractievoorzitters Zijlstra en Samsom van de VVD en PvdA nog het vuur aan de schenen gelegd, vandaag moest de premier de aanvallen van de oppositie zien te pareren.

Dat lukte: Rutte sloot af met de woorden dat bezuinigen offers vraagt van iedereen en dat het kabinet " gemotiveerd is om het beleid te gaan uitvoeren". Hij noemt het debat van gisteren en vandaag " waardig". "Met overtuiging gaan we voluit aan de slag". Ferry Mingelen praatte na afloop met Rutte:

Motie van wantrouwen

De PVV kwam met een motie van wantrouwen tegen het kabinet Rutte II, wegens "totaal gebrek aan vertrouwen", twitterde verslaggever Xander van der Wulp. De motie kreeg alleen steun van de PVV en werd verworpen.

Zwetsprijs

Intussen heeft de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad ook weer de Zwetsprijs uitgereikt: dit keer aan Bram van Ojik van Groenlinks. Hij mag zich de grootste zwetser van de Tweede Kamer noemen, de politicus die dus het meest verzandt in jargontaal en onbegrijpelijk praat.

Alexander Pechtold (D66) is daarentegen trots op zijn Klaretaalprijs, die won hij voor de derde keer. Hij kan zijn boodschap, net als in 2008 en 2011, het helderst overbrengen. "Hierdoor ben zelfs ik even stil... Voor de derde keer de Klare Taalprijs van de Jargonbrigade!", twittert de politicus.

'Duidelijkheid over dagbesteding komt snel'

Het kabinet gaat snel duidelijkheid geven over wat er met de 'dagbesteding' gaat gebeuren. Oppositiepartijen maakten zich zorgen omdat het kabinet de dagbesteding voor ouderen en gehandicapten wil overdragen naar de gemeenten. Die zouden dat efficiënter uit kunnen voeren.

De meeste discussie ging over het jaar 2014. De regeling moet in 2015 worden afgeschaft. 2014 zou dan een overgangsjaar worden waarin oude gevallen hun recht op dagbesteding behouden, maar er geen nieuwe gevallen meer bij mogen komen. Vogens Rutte moeten we 'het bufferjaar 2014 op een fatsoenlijke manier doorkomen'.

Rutte: kabinet heeft wel visie

Rutte vindt dat VVD en PvdA wel degelijk een gezamenlijke visie hebben. In het Kamerdebat over de regeringsverklaring vonden veel partijen dat ze zoveel verkiezingsbeloftes hebben uitgeruild, dat het ontbreekt aan visie.

Rutte erkende dat VVD en PvdA over veel dingen anders denken, maar volgens hem zijn de partijen het er over eens dat de begroting op orde moet komen en dat dat fatsoenlijk moet gebeuren. "Wilders verwijt ons neosocialisme, Roemer neoliberalisme, beide zijn onwaar", zei de premier.

Aanvaring Rutte-Wilders

Bij het begin van het Kamerdebat over de regeringsverklaring is het meteen tot een harde botsing gekomen tussen premier Rutte en PVV-leider Wilders. De PVV'er riep Rutte op op te stappen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Volgens Wilders heeft Rutte er een puinhoop van gemaakt en heeft hij veel verkiezingsbeloftes geschonden.


Terugblik dag 1

Door de ingrijpende maatregelen van het kabinet hebben de oppositiepartijen in elk geval voldoende munitie, zo bleek ook gisteren. VVD en PvdA kwamen vooral onder vuur te liggen vanwege de rommelige start van het kabinet. Bijna de hele oppositie leverde kritiek op het feit dat het regeerakkoord twee weken na de presentatie alweer moest worden aangepast. Pas maandagavond werden de partijen het eens over de aanpassing van het regeerakkoord. Dat gebeurde na zware druk uit de VVD-achterban, die de inkomensafhankelijke zorgpremie met veel protest naar de prullenbak verwees.

Deel dit artikel