dinsdag 13 nov 2012

FBI in huis ex-minnares Petraeus: hoe ver reikt de kwestie?

Waar een affaire al niet toe kan leiden. Vorige week werd bekend dat CIA-chef David Petraeus opstapte omdat hij een verhouding had gehad met zijn biografe. En nu heeft de FBI haar huis doorzocht, onder veel belangstelling van de pers.

Amerikaanse agenten waren vier uur bezig in Paula Broadwell's huis in Charlotte. Waar ze naar op zoek waren, is niet bekendgemaakt. Maar op de Amerikaanse televisie was te zien dat er van alles is meegenomen, waaronder twee computers:

Het schandaal gaat dus duidelijk verder dan seks: zelfs de nationale veiligheid is in het geding. De FBI onderzoekt of Broadwell gevoelige informatie had over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi op 11 september. Daarbij kwamen vier Amerikanen om. CNN zond een video uit waarin Broadwell het heeft over de aanslag, waarbij ze dingen zegt over de CIA die ze niet had mogen weten:

Andere regels

De affaire met Broadwell kwam aan het licht toen een andere vrouw klaagde over bedreigingen; de FBI deed al onderzoek naar haar. Ze zou door de affaire toegang hebben tot vertrouwelijke informatie. Voor een spionnenbaas gelden namelijk andere regels, zegt correspondent Wessel de Jong. Het is dus logisch dat Petraeus moest opstappen. "Bekende valkuilen voor iedereen die bij een inlichtingendienst werkt, zijn vrouwen, geld en ideologie. Als je voor een van de drie valt, ben je een gevoelig doelwit voor vijandige organisaties. De baas van de spionnen mag daar natuurlijk zeker niet chantabel zijn. En dat was hij door deze buitenechtelijke affaire wel."

Petraeus was sinds vorig jaar zomer de baas van de CIA.

Overigens weet de Taiwanese website NMA.tv weer feilloos uit te leggen hoe het allemaal zit:

Door: Helen

Deel dit artikel