Het spijt me, vergeef me

De inkomensafhankelijke zorgpremie is van tafel. Na een lang weekend overleggen hebben VVD en PvdA met elkaar afgesproken dat het beruchte nivelleren nu via de belasting geregeld gaat worden. Er ontstond afgelopen week een ware opstand in de VVD over de plannen met de zorgpremie. Partijleider Mark Rutte heeft zich dat aangetrokken en trok gisteravond het boetekleed aan.

  • 707 KEER BELUISTERD
Sluit video
dinsdag 13 nov 2012

Live: debat regeerakkoord

Volg hier live het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring:

"Sorry", dat zei premier Mark Rutte gisteren tegen de achterban van zijn VVD. Want die was niet blij met de plannen uit het originele regeerakkoord. Maar gisteren kwamen ze er uit met de PvdA. De inkomensafhankelijke zorgpremie is eruit gehaald, en het inmiddels beruchte nivelleren gaat nu via de belastingen geregeld worden.

De hogere inkomens leveren iets meer in dan eerst en de lagere inkomens gaan erop vooruit. "Maar de klappen zitten nog steeds bij de mensen met een inkomen iets boven modaal", zegt verslaggever Ron Fresen in Den Haag:

Hier vind je een overzicht van de veranderingen in het regeerakkoord.

Op een paar plekken in het land kwamen VVD'ers bij elkaar, en bij die bijeenkomsten werden de excuses van Rutte wel aanvaard; "Zijn sorry helpt, dat is belangrijk in de politiek". Maar uit de reacties op de site van de partij blijkt dat de achterban nĂ­et gerustgesteld is. Er is nauwelijks een positieve reactie te vinden; mensen hebben het over een "afgang" en "slaapliedjes".De oppositie is verdeeld: D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP reageren positief; de SP, de PVV en 50Plus blijven kritisch.

Debat

Om 14.00 uur debatteert de Tweede Kamer over het regeerakkoord, dat wordt live uitgezonden.

Deel dit artikel