maandag 12 nov 2012

Schlagersterren vallen door de mand

De zevenkoppige schlagerband Kastelruther SpatzenDe zevenkoppige schlagerband Kastelruther SpatzenEPA

In de wereld van de volksmuziek zijn Kastelruther Spatzen echte supersterren, maar ze dreigen nu de Milli Vanilli van de schlagermuziek te worden. Hun producent Waltr Widemair heeft namelijk in een interview met Bild gezegd dat de muziek nooit door de zevenkoppige groep zelf is gespeeld, maar door studiomuzikanten. Alleen zanger Norbert Rier zou zijn partijen daadwerkelijk hebben ingezongen. Widemair zegt dat hij niet langer met de leugen kon leven.

"Geef prijzen terug"

De band maakte bijna 40 albums, verkocht 15 miljoen platen en kreeg vele prijzen in Duitsland. Widemair roept de bandleden op hun Echo's, de Grammy's van Duitsland, terug te geven.

Nu gebeurt het wel vaker dat studiomuzikanten zanger en band ondersteunen...maar dat een band helemaal niks zelf inspeelt, is wel apart. De band zelf zegt dat ze tot het vijfde album alles zelf hebben ingespeeld, maar dat daarna de studiomuzikanten het van hen overnamen. Volgens Kastelruther Spatzen hebben ze daar nooit over gelogen: "In elk CD-boekje is te lezen dat we studiomuzikanten gebruikten," aldus bandlid Albin Gross.

Spatzenjudas

Op hun site hebben de Kastelruther Spatzen hun voormalig manager intussen omgedoopt tot "Spatzenjudas". Ook schrijven ze dat Widemair wel eens duistere motieven zou kunnen hebben om nu met dit nieuws naar buiten te komen: zijn boek verschijnt namelijk binnenkort en zijn interview aan Bild levert flink wat gratis promotie op. De nieuwe manager van de band: "Ik hoop dat hij een hoop boeken verkoopt, zodat hij de rechtszaak kan betalen."

Het schandaal doet denken aan het popduo Milli Vanilli, dat eind jaren tachtig succesvol was. Zij hadden geen noot op de CD's gezongen en playbackten tijdens concerten.

De fans blijven gewoon achter Kastelruther Spatzen staan. Tina Lederman, van de fanclub uit Augsburg, vertelt aan de Süddeutsche Zeitung: "De leden van de fanclub zijn bij elkaar gekomen. Als snel kwamen we tot de conclusie dat we deze ophef niet serieus kunnen nemen. Wij blijven Kastelruther Spatzen trouw."

In deze clip doen de bandleden bijvoorbeeld alsof ze de instrumenten zelf bespelen:

Door: Anna

Deel dit artikel