NOS NieuwsAangepast

Nieuwe supercomputer in Amsterdam

Een rekencapaciteit van 250Tflops. Wat? Dat is de rekenkracht van de nieuwe supercomputer van Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA). Zij hebben onlangs een nieuwe computer gekocht, die vier keer sneller dan de vorige is en een van de snelste van Europa.

Terwijl je computer thuis maar één of een paar processoren heeft, heeft een supercomputer er duizenden. Daarom is het geen computer voor persoonlijk gebruik, maar een die wetenschappers helpt met onderzoek. Zo'n computer kan bijvoorbeeld gebruikt worden om te berekenen hoe groot de inslag van een atoombom is om klimaatverandering in kaart te brengen, maar ook voor medisch onderzoek.

Kenniseconomie

Omdat de huidige supercomputer niet meer kan worden uitgebreid, heeft SARA een nieuwe gekocht. "In een kenniseconomie is het erg belangrijk dat wetenschap en bedrijfsleven de beschikking hebben over rekencapaciteit. Op die manier maakt Nederland zijn naam als kennisland weer waar", zegt de directeur van SARA, Anwar Osseyran tegen de website Automatiseringsgids.nl.

De nieuwe computer is gemaakt door het Franse ICT-bedrijf Bull. De eerste versie is al vier zo krachtig als de oude. De computer kan vervolgens worden uitgebreid. "We verwachten in de tweede helft van 2014 de petaflopbarrière te doorbreken", zegt Osseyran. Een petaflop is hetzelfde als een biljard berekeningen per seconden. Even ter vergelijking, een computer kan ongeveer 70 miljard berekeningen per seconden maken.

KNMI

Niet alleen SARA heeft een supercomputer. Ook het Koninklijke Nederlands Meteorologisch Institituut (KNMI) heeft er een. De computer wordt daar gebruikt voor het maken van weersverwachtingen en klimaatmodellen. "De weersverwachtingen zullen door de supercomputer gedetailleerder worden", zegt klimaatonderzoeker Wilco Hazeleger.

De nieuwe computer van SARA is dan wel snel, maar nog lang niet zo snel als de Amerikaanse Supercomputer Titan. Die kan maar liefst 20 biljard berekeningen per seconden maken.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl