Glossy folders van HBO's niet informatief genoeg

De hogescholen moeten snel werk maken van een betere studievoorlichting. Dat vinden de VVD en de HBO-Raad. De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) onderzocht de voorlichtingsbrochures van de hogescholen. Daarbij is nogal wat mis: in plaats van voorlichting, stond er vaak alleen maar een verkooppraatje in.

  • 173 KEER BELUISTERD
Sluit video
Voorlichtingsfolders hogescholen zijn net reclamefolders

Veel voorlichtingsbrochures van hogescholen lijken meer op reclamefolders dan dat ze goede voorlichting geven. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond. En dat is onhandig voor toekomstige studenten...die goede voorlichting meer dan ooit nodig hebben.

  • DUUR: 01 MIN 50 SEC
  • 812 KEER BEKEKEN
Sluit video
maandag 12 nov 2012

Hogescholen moeten niet 'verkopen', maar voorlichten

Voorlichtingsfolders: de slechtste (links) en de beste volgens de LSVBVoorlichtingsfolders: de slechtste (links) en de beste volgens de LSVBArno Leblanc

Het is al niet makkelijk om als student in spe je weg te vinden in de stapels voorlichtingsfolders van hogescholen, maar nu blijkt dat ze ook niet altijd goede voorlichting geven. Volgens studentenvakbond LSVB zijn ze te vaak gericht op het 'verkopen' van een studie, in plaats van het geven van eerlijke informatie.

Daar moeten de hogescholen wat aan doen, vinden de VVD en de HBO-raad. Want het maken van de juiste studiekeuze is met de bezuinigingen nog belangrijker. "Nu er een leenstelsel komt en de OV-jaarkaart gaat verdwijnen is het essentieel dat studenten een goede studiekeuze maken. Anders kost het ze veel geld", meent VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas.

Onderzoek

De LSVB vergeleek 93 voorlichtingsbrochures van 31 hogescholen met elkaar op 39 punten. Er werd gekeken naar thema's als kans op de arbeidsmarkt, startsalaris, instroom en doorstroom en studielast. Bekijk hier een overzicht:

-

Enkele opvallende cijfers: in 72% van de brochures wordt geen inzicht gegeven in de te verwachten contacturen en in 92% van de folders is niets te vinden over het te verwachten startsalaris.

Opmerkelijk is ook dat maar 17% van de opleidingen die een BSA (bindend studieadvies) hanteren daar informatie over geven. In geen enkele brochure staat hoe groot de uitval of het rendement van de opleiding is.

Al eerder concludeerde de LSVB dat de voorlichting op universiteiten niet altijd klopt, waardoor studenten moeilijk een goed beeld kunnen krijgen van de opleiding.

Studiebijsluiter

Er wordt al langer gesproken over maatregelen tegen de slechte voorlichting aan studenten. Voormalig staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra wilde scholen eerst verplichten een studiebijsluiter te maken. Daaruit moest een duidelijk en objectief beeld van de opleiding naar voren komen. In die bijsluiter staan bijvoorbeeld het aantal eerstejaars, de studenttevredenheid en de toekomstmogelijkheden op arbeidsmarkt. Tot nu toe hebben vijf scholen zo'n bijsluiter. Fontys, de opleiding die als slechtste uit de bus komt, begint daar begin volgend jaar mee. Volgens de opleiding wordt er ook voorlichting gegeven door meeloopdagen en chatsessies te organiseren.

De HBO-Raad stelt wel dat aan deze verplichting wordt gewerkt, maar dat het sneller kan. En daar is Anne-Wil Lucas van de VVD het helemaal mee eens. "Ik ga de minister naar aanleiding van dit onderzoek vragen toch wetgeving voor te bereiden. Zodat het ook te handhaven is dat voorlichting goed gebeurd."

Deel dit artikel