Dode bij schietpartij kickboksgala

Bij een schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart in Brabant is een dode gevallen. Een andere man is zwaargewond. Een aantal verdachten is opgepakt.

  • DUUR: 01 MIN 00 SEC
  • 35963 KEER BEKEKEN
Sluit video
'Schietpartij had helemaal niets met kickboksen te maken'

Een dode en een zwaargewonde bij een schietpartij gisteravond op een kickboksgala in het Brabantse Zijtaart. Hans Loeffen is van de grootste kickboksbond van Nederland, de WFCA.

  • 5719 KEER BELUISTERD
Sluit video
Kickboksers balen van negatieve aandacht

Het kickboksen ligt onder vuur. De sport stond al niet al te best op de kaart in Nederland en na de schietpartij in Zijtaart is dat er niet beter op geworden. En daar balen ze goed van in kickboksland...

  • DUUR: 01 MIN 47 SEC
  • 902 KEER BEKEKEN
Sluit video
maandag 12 nov 2012

Imago kickbokswereld krijgt opnieuw klappen

Kickboksgala in ZijtaartKickboksgala in Zijtaartroundonenetwork.com

Het incident bij het kickboksgala de Battle of Zijtaart is de zoveelste klap voor het imago van de Nederlandse kickbokswereld. Bij de schietpartij in Zijtaart, in de buurt van Veghel, viel gisteren een dode. Ook raakten er meerdere mensen gewond.

Vorig jaar mei werd er ook geschoten bij een kickboksgala. Toen raakten er in Hoorn drie mensen gewond. En dan is er natuurlijk Badr Hari, inmiddels meer bekend vanwege zijn prestaties buiten de ring dan binnen de ring.

Slecht imago

Hans Loeffen van de WFCA, de grootste kickboksbond van Nederland, noemde het incident eerder vandaag op Radio 1 een drama voor de sport. "Het is een uit de hand gelopen ruzie. Jammer dat onze sport op deze manier weer in kwaad daglicht komt te staan."

Ook kickbokskampioen Hesdy Gerges baalt van het slechte imago dat de sport krijgt. "Het is een ontzettend populaire sport onder jongeren. In grote steden is kickboksen samen met voetbal de sport voor de jeugd. Ook bij het voetbal vindt iedere weekend wel een incident plaats. Maar dat heeft veel minder effect op het imago van de sport."

Gemeenten weren evenementen

Het slechte imago van de sport zorgt voor problemen voor de organisatoren van de gala's. Sinds 2010 mogen gemeenten zelf bepalen of ze een gala toestaan. Die gala's vinden in alle vormen en maten plaats. Van kleine evenementen zoals die in Zijtaart, waarbij een paar honderd bezoekers in een gymzaaltje bijeekomen, tot enorme evenementen in voetbalstadia die duizenden bezoekers trekken. In Amsterdam weerde burgemeester Van der Laan in 2010 zo'n gala. Volgens hem zouden kickbokswedstrijden netwerkbijeenkomsten zijn van de georganiseerde misdaad.

'Groot evenement veiliger'

Andere gemeenten volgen de lijn van Amsterdam en dat heeft promotor Simon Rutz gemerkt. Van Leeuwarden en Den Bosch tot aan Rotterdam. Overal merkte hij en zijn bedrijf It's Showtime dat gemeenten niet zaten te wachten op de komst van een gala. Ten onrechte, aldus Rutz, want bij zijn grote evenementen zou zoiets als in Zijtaart nooit zijn gebeurd. "De grote organisatoren hebben geld en expertise om zaken goed te regelen. Bij dit soort kleine gala's, die tegenwoordig zo'n drie of vier keer per week worden georganiseerd, is er veel minder aandacht voor veiligheid. Bij de grote gala's moet iedereen door detectiepoortjes, bij zo'n klein gala is er amper beveiliging."

Sport wordt niet gewaardeerd

Simon Rutz heeft zijn bedrijf inmiddels verkocht aan een buitenlandse investeerder, die de komende jaren nog flink wil investeren in het bedrijf. Daarbij ligt de focus meer op het buitenland dan op Nederland. Daar wordt het kickboksen namelijk wel gewaardeerd als sport, aldus Rutz.

"In het buitenland zijn de kickboksers echt helden en is het nooit een probleem om vergunningen te regelen. Natuurlijk, in Nederland zijn de top-kickboksers ook helden, maar er is maar een kleine groep die dat ziet. Het is toch vooral de schaduwrand die overheerst. De sport krijgt hier de ene klap na de andere door alle incidenten."

Een gemeente zou volgens Rutz dan ook blij moeten zijn als zo'n grote partner in Nederland wat wil organiseren. Dat Nederland veel minder positief staat tegen de sport merkt ook kickbokser Hesdy Gerges. "In Japan en Thailand word ik op straat herkend. In Amsterdam ook, maar hier moet ik me steeds weer verdedigen over waarom ik de sport beoefen."

Deel dit artikel