maandag 12 nov 2012

Uitspraak Facebookmoord: 2 jaar jeugdgevangenis

Winsie HauWinsie HauNOS

Polly W. en Wesley C. zijn allebei veroordeeld tot 2 jaar jeugdgevangenis en behandeling in een jeugdinrichting. Dat heeft de rechter zojuist bepaald. "Polly is kil en berekenend te werk gegaan", zei hij.

De rechtbank acht Polly en Wesley schuldig aan het uitlokken van moord, maar niet aan medeplichtigheid. De rechter heeft bewust niet gekozen voor tbs, omdat de behandeling dan pas na de celstraf start. Hij wil dat ze tijdens hun straf al behandeld worden. Het Openbaar Ministerie wilde dat Wesley en Polly veroordeeld zouden worden als volwassenen. De rechter heeft dat niet gedaan. Binnen het jeugdrecht hebben ze de maximale straf gekregen.

Bram Moszkowicz, de advocaat van Polly, is blij met de uitspraak. "Als je het afzet tegen de eis, een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs, volgens het volwassenenstrafrecht dan ben ik tevreden met een uitspraak volgens het jeugdstrafrecht."

Eis Openbaar Ministerie

Tegen Polly en Wesley was 5 jaar cel en tbs geëist. Polly zou Jinhua K. voor een paar tientjes opdracht hebben gegeven om Winsie te vermoorden. Jarenlang waren ze beste vriendinnen, totdat er allerlei beschuldigingen en roddels de ronde deden. Polly heeft daarna via Facebook ruzie met Winsie gekregen, waarna het al snel escaleerde.

Wesley, het toenmalige vriendje van Polly, zat er tijdens de zitting in oktober als een soort modepopje bij, met keurig gekamd haar. "Hij zei ook dat sommige mensen hem als een 'rockster' zien."

Teleurgesteld

De 15-jarige Jinhua K. was eerder veroordeeld tot de maximaal mogelijke straf van een jaar jeugdgevangenis en drie jaar jeugd-tbs. Hij stak de 15-jarige Winsie begin dit jaar dood in het huis van haar vader, die daarbij gewond raakte. De vader van Winsie was erg teleurgesteld over de uitspraak; hij vond de straf veel te laag.

facebookmoord

Door: Maarten

Deel dit artikel