zaterdag 10 nov 2012

De vrouw door wie CIA-baas viel

Petraeus en BroadwellPetraeus en BroadwellANP

David Petraeus, de baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, is opgestapt omdat hij een buitenechtelijke affaire had. Petraeus had sinds vorig jaar zomer de leiding over de CIA.

Wie is het?

Het zou gaan om Paula Broadwell, een 40 jarige schrijfster en militair onderzoekster én ook de biografe van Petraeus. De affaire kwam uiteindelijk aan het licht omdat de FBI onderzoek naar Broadwell deed. Ze zou door de affaire toegang hebben tot vertrouwelijke informatie.

Na het verschijnen van de biografie gaf ze ook een aantal interviews, waarin ze sprak over Petraeus. Die kan je nu in een iets ander licht zien:


Seksaffaires

Petraeus is bepaald niet de eerste Amerikaanse politicus van wie een seksaffaire naar buiten komt. Voor de ene politicus betekent het het einde van zijn carriëre, de ander komt ermee weg. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Bill Clinton die na zijn affaire met Monica Lewinsky gewoon aan kon blijven. De Amerikaanse krant LA Times zette hier een aantal bekende affaires op een rijtje, en de redenen waarom de een wel en de ander niet mocht blijven op een rijtje.

Spionnenbaas

Dat Petraeus wel moest opstappen, is logisch, zegt correspondent Wessel de Jong. "Voor een spionnenbaas gelden andere regels. Bekende valkuilen voor iedereen die bij een inlichtingendienst werkt zijn vrouwen, geld en ideologie. Als je voor éen van de drie valt dan ben je een gevoelig doelwit voor vijandige organisaties. De baas van de spionnen mag daar natuurlijk zeker niet gevoelig voor zijn. Die mag niet chantabel zijn. En dat was hij door deze buitenechtelijke affaire wel."

Door: Sanne

Deel dit artikel