zaterdag 10 nov 2012

Franse burgemeester in hongerstaking

Burgemeester Gatignon in zijn tentjeBurgemeester Gatignon in zijn tentjeBFMTV

Een opmerkelijke actie van een Franse burgemeester. Stéphane Gatignon heeft een tentje opgezet voor het Franse parlement en is daar in hongerstaking gegaan. Hij wil meer geld voor zijn stad Sevran.

De stad van 50.000 inwoners is namelijk bijna failliet. In de jaren '90 sloten veel bedrijven daar en er komt maar weinig belasting binnen. Banken willen de gemeente nu geen geld meer lenen.

Ook heeft Sevran te kampen met een hoge werkloosheid van bijna 20 procent, drugsproblemen en ghettovorming. Van de jongeren in de stad is zelfs 40 procent werkloos. Volgens de burgemeester laat de nationale overheid de stad in de kou staan. Hij eist 5 miljoen euro aan noodsteun.

'Wel koud'

'Ik werd vanochtend wakker in de kou, maar nog net zo vastbesloten', tweet hij vanochtend na zijn eerste nacht in zijn tentje. Hij roept mensen ook op een online petitie te tekenen. Veel linkse politici betuigen hun steun aan Gatignon en komen hem opzoeken. Hij heeft gezegd zijn staking tot dinsdag voort te zetten. Dan stemt het Franse parlement over steun aan arme gemeenten.

Hier een filmpje over zijn actie van de Franse televisie.

Door: Sanne

Deel dit artikel