vrijdag 9 nov 2012

Obama: rijken moeten meer belasting betalen

Obama met een aantal gewone Amerikanen in het Witte HuisObama met een aantal gewone Amerikanen in het Witte HuisAFP

Hier praten de VVD en PvdA over belastingverhoging in plaats van de inkomensafhankelijke zorgpremie - en dat is ook precies waar president Obama mee bezig is, met belastingverhoging. Hij wil snel werk maken van een hoger belastingtarief voor rijke Amerikanen, iets waar sommige rijken zelf ook al aan dachten.

In zijn eerste toespraak na zijn herverkiezing zei Obama dat hij op die manier wil voorkomen dat het begrotingstekort van de VS uit de hand loopt. Zonder zo'n afspraak raakt de VS in een recessie, waarschuwen analisten. Volgens Obama heeft de Amerikaanse kiezer dinsdag duidelijk ingestemd met zijn plannen om de rijken iets meer belasting te laten betalen. "Dat was het centrale thema van deze verkiezingen", zei Obama in het Witte Huis.

Vorig jaar kwam een groep Amerikaanse miljonairs al met het boekje 'Belast mij'. De discussie werd daarvoor al aangezet door Warren Buffet. Hij vindt het te gek voor woorden dat hij minder belasting betaalt dan zijn schoonmaakster.

Onacceptabel

Slecht plan, vinden de Republikeinen. De Republikeinse leider van Huis van Afgevaardigden, John Boehner, heeft al gezegd dat hij belastingverhoging voor de rijken niet accepteert. Volgens hem zijn er andere manieren om meer inkomsten voor de overheid te genereren, zoals een algemene belastinghervorming of het sluiten van mazen in de belastingwetten. Ze hebben tot uiterlijk 31 december om het eens te worden, anders treedt een omvangrijk pakket van bezuinigingen en belastingverhogingen in werking. Een van die maatregelen is het terugdraaien van de belastingvoordelen voor de rijken die onder Bush ingesteld werden.

Door: Helen

Deel dit artikel