vrijdag 9 nov 2012

Kleine borsten zijn ook leuk

PosterPosterFacebook / Actie tegen reclameposter

Een borstvergroting: volgens de Velthuis Kliniek kan het een oplossing zijn voor onzekere vrouwen. Ze adverteren dan ook met een vrouw met een flinke voorgevel, die vertelt dat ze na haar borstvergroting eindelijk weer een bloot jurkje aan durft te trekken.

Zelfvertrouwen en cupmaat

Student Jim Sellmeijer zag de poster voor het eerst vanuit de trein en vond het maar een rare reclame: "De vrouw kijkt zelfverzekerd in de camera, maar het is nep. Het zijn siliconen. Nu lijkt het alsof vrouwen met kleine borsten niet zelfverzekerd mogen zijn." Toen hij zijn verontwaardiging over de advertentie op zijn Facebook deelde, kreeg hij veel reacties.

Hij merkt dat veel vriendinnen van hem bezig zijn met het voldoen aan een ideaalbeeld. Zij zijn gevoelig voor de boodschap van dit soort posters. Volgens Sellmeijer speelt de poster teveel in op hun onzekerheid. Daar wilde hij wat aan doen.

Kleine borsten zijn ook leuk

Met een paar vrienden kwam hij op het idee een tegenactie te beginnen. Ze maakten een andere poster, met daarop een meisje met kleine borsten. De boodschap: "Zelfvertrouwen: niet afhankelijk van je cupmaat." De posters zijn te vinden op wildplakzuilen in Amsterdam. Sellmeijer: "Het lijkt een parodie, maar het is serieus. Meisjes met kleine borsten moeten trots zijn."

Er zijn inderdaad onderzoeken die aangeven dat borstvergrotingen kunnen helpen het zelfvertrouwen op te vijzelen. Maar er zijn ook studies die concluderen dat plastische chirurgie onderliggende issues helemaal niet kan oplossen. Er is ook een Facebookpagina van de actie met meer posters.

Poezenboek

Ook Roos Neeter en Iris Ooms maken zich druk om het ideaalbeeld van vrouwen. Toen zij de documentaire The Perfect Vagina keken hadden ze een hoop vragen. Eén daarvan was waarom er nog geen boek was "waarin jonge meiden en vrouwen kunnen zien dat elke poes uniek is en niemand zich hoeft te schamen". Daarom besloten ze zelf aan de slag te gaan met het poezenboek. Eind 2011 vroegen ze hun vriendinnen te poseren, en voordat ze het wisten hadden ze een hele verzameling foto's.

Helaas bleek het maken van een boek niet zo gemakkelijk, dus besloten ze de foto's op een website te zetten (let op, het zijn dus naaktfoto's). Daarmee willen ze duidelijk maken dat niemand zich hoeft te schamen. "Weg met het standaardbeeld van de porno-poes, this is reality", zeggen ze op hun website.

Door: Anna

Deel dit artikel