Op zoek naar restjes Oost-Duitsland

Het is 23 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel, dat was het begin van het einde van de DDR. Intussen is er nog maar weinig over van het communistische Oost-Duitsland. Maar er zijn nog steeds mensen op zoek naar de laatste restjes die nog wél zichtbaar zijn.

  • DUUR: 01 MIN 44 SEC
  • 883 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 9 nov 2012

Nog volop DDR-tijd in Berlijn

Gebouwen uit de DDR zijn nog volop te zienGebouwen uit de DDR zijn nog volop te ziengo2know.de

9 november 1989 was voor veel Duitsers misschien wel de meest memorabele dag uit hun leven. De Val van de Berlijnse Muur luidde het einde in van de Koude Oorlog en het begin van de Duitse hereniging tussen Oost en West. Er werd een heel nieuw land geboren, toen.

Pretpark

Maar toch vind je in het Duitsland van vandaag nog talloze plekken waar de tijd heeft stilgestaan. Waar het eigenlijk nog DDR-tijd is. Fabrieken, militaire kazernes en zelfs een oud pretpark. Letterlijk leeggelopen nadat de Berlijnse Muur was verdwenen en vervolgens nooit meer aangeraakt. Vaak omdat er nooit een goede, nieuwe bestemming voor is gevonden. En omdat de stad Berlijn het aan geld ontbrak overal maar moderne gebouwen uit de grond te trekken.

Afbreken

Maar wat doe je met verlaten en vervallen DDR-panden in 2012? Bezoeken organiseren, dachten Thilo Wiebers en Andreas Böttger. Voor fotografen bijvoorbeeld, die met één foto vergankelijkheid en nostalgie samen kunnen brengen. Ze organiseren wekelijks tours naar verlaten locaties; voor een paar tientjes waan je je een dag lang in de DDR-jaren. "Dit is onze cultuur, die moet simpelweg bewaard blijven. Afbreken zou doodzonde zijn", zegt Wiebers. Hieronder zie je een kaartje van Berlijn. Als je klikt op de gebouwen, zie je waar de DDR-tijd nog leeft. Onderaan het artikel vind je een selectie foto's.

Nederlanders

En ook twee Nederlandse jongens hebben een gat in de markt ontdekt in de leegstaande panden. Twee broers, Martijn en Kamiel Blom, struinen verlaten fabrieken af in Berlijn op zoek naar oude industriële lampen. Met een kleine opknapbeurt toveren de heren de lampen om in hippe pronkstukken voor boven de eettafel. "We liepen in Berlijn tegen dit soort panden aan en gingen uit nieuwsgierigheid eens binnenkijken. We vonden er bijvoorbeeld oude kranten uit 1989.", vertelt Martijn Blom. "Maar ons oog viel met name op de meubels die er stonden en die oude, zwarte lampen."

Lampen

De broers sporen vervolgens de eigenaar van het pand op en vragen of ze de meestal kapotte lampen en meubels tegen een geringe vergoeding mee kunnen nemen. "Meestal doen die daar niet zo moeilijk over. Laatst mochten we voor een goede fles wijn en een blok Hollandse kaas alles meenemen", zegt Blom. In hun werkplaats in Ilpendam, net boven Amsterdam, restaureren de broers de oude DDR-materialen tot fraaie vintage. "Die lampen vertellen een verhaal. Een geschiedenis. Dat vinden we prachtig."

Hoe lang je in Berlijn nog van deze historie kan genieten, is moeilijk te zeggen. Zolang er niets aan de panden gedaan wordt, vervallen ze in rap tempo. "Uiteindelijk zal de natuur ze verzwelgen. Dan blijft er niks meer van over", zegt tourgids Thilo Wiebers. "Je moet dus niet te lang wachten."

Foto's: Blom and Blom

Door: Tim de Wit

Deel dit artikel