vrijdag 9 nov 2012

16 miljoen Britten kunnen niet googlen

Even wat opzoekenEven wat opzoekenStock Exchange

Even wat opzoeken via Google, een e-mail versturen of een online formuliertje invullen. Geen probleem, zou je denken. Toch zijn er zestien miljoen Britten die dat niet kunnen. Dat blijkt uit een onderzoek van Booz & Company. Omdat dat natuurlijk niet kan start de organisatie Go ON UK een initiatief om mensen deze basisvaardigheden te leren.

De organisatie vindt het belangrijk dat iedereen overweg kan met internet. "Het is schokkend dat zestien miljoen mensen de basisvaardigheden niet beheersen. Er is een hoop werk aan de winkel om mensen aan te moedigen om internet te gebruiken", zegt Martha Lane Fox, de voorzitter van de organisatie en een interneticoon sinds de opkomst van het internet in 2000. "Het land moet klaar zijn voor de volgende tien jaar. Alle inwoners en organisaties moeten daarom basisvaardigheden van het internet beheersen". In Groot-Bittannië wonen zo'n 60 miljoen mensen.

Olympische Spelen

De regering van Groot-Brittannië probeert al jaren om iedereen op het internet te krijgen. Toch zijn er nog altijd 7,8 miljoen volwassen Britten die nog nooit internet hebben gebruikt; ruim zestien procent van de bevolking. Even ter vergelijking, in Nederland heeft maar vier procent van de inwoners geen toegang tot het internet. Nederland staat al jarenlang op de eerste plek met het grootste aantal huishoudens met internet in Europa.

Met name arme gezinnen hebben geen toegang tot het internet. Om dat aan te pakken heeft de regering Martha Lane Fox in 2009 bekroond tot "digitale kampioen van Groot-Brittannië". Zij heeft zich bijvoorbeeld ingezet om de vier miljoen armste Britten online te krijgen voor de Olympische Spelen in Londen.

Door: Maarten

Deel dit artikel