NOS NieuwsAangepast

China kiest, of toch niet?

Vier jaar Obama, zoveel is duidelijk. Dat kunnen we afstrepen. Op naar China, want daar begint morgen het congres waar een nieuw partijbestuur wordt aangewezen. En waar we de Amerikaanse verkiezingen bijna per kiezer konden volgen, is het in China allemaal een stuk schimmiger.

Het congres wordt gehouden in de Grote Hal van het Volk, aan het plein van de Hemelse Vrede. Er komen ruim 2.000 gedelegeerden op af vanuit het hele land. Samen moeten zij een nieuw partijbestuur aanwijzen. Het gaat dus om de machtsoverdracht binnen de Communistsche Partij, die binnen de regering is pas in maart.

82 miljoen

Het partijbestuur is het machtigste orgaan van de Chinese staat. De partij zelf bestaat uit bijna 82 miljoen leden, maar de echte beslissingen worden gemaakt door een handvol partijbonzen.

President Hu Jintao werd in 2003 president van China, maar is tegelijkertijd secretaris-generaal van de partij, voorzitter van de Centrale Militaire Commissie van de partij en voorzitter van de Centrale Militaire Commissie van China. Voordat Hu aantrad was er in het buitenland weinig over hem bekend, omdat hij vooral carrière maakte buiten de hoofdstad Peking.

Xi

Tijdens het komende congres wordt dus de opvolger van Hu gekozen. Dat wordt vrijwel zeker Xi Jinping, de huidige vice-president. Over hem is ook niet veel bekend. Zo was hij opeens een tijdje 'verdwenen' en werd onder andere een afspraak met Hillary Clinton plotseling afgezegd. De nieuwe president van de Communistische Partij wordt voor tien jaar gekozen. Waarschijnlijk zal Xi geen hele grote wijzigingen doorvoeren als leider, want als vice-president van de regering had hij al een flinke vinger in de pap.

Net zo spannend als de afgelopen verkiezingsnacht zal het dus niet worden. "Ik zit de hele nacht naar de Amerikaanse verkiezingen te kijken, maar over het partijcongres hoef ik me geen zorgen te maken. Dat is zonde van mijn tijd," zei succesvol zakenman Xu Xiaoping op Weibo.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl