NOS NieuwsAangepast

Gaat de starterslening eraan?

Slecht nieuws voor starters die net een huis wilden kopen: de starterslening gaat eraan. Voorlopig dan, meldde stichting Stimulering Volkhuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) vanmiddag. Maar misschien komt de nieuwe minister voor Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, met een oplossing. In een reactie zegt hij dat hij het probleem ziet. Hij wil op korte termijn met een oplossing komen.

Vanaf 15 november gaat de kluis op slot en is het niet meer mogelijk om een starterslening aan te vragen bij de stichting Stimulering Volkhuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). Zij nemen vanaf volgende week geen aanvragen meer in behandeling.

Aflossen

Volgens de stichting stoppen ze voorlopig met de leningen, omdat het nog niet duidelijk is of de hypotheekrente voor een starterslening in 2013 wel fiscaal aftrekbaar is. Normaal gesproken hoef je een starterslening pas na drie jaar te gaan aflossen, maar vanaf 1 januari moeten alle leningen meteen vanaf het begin worden afgelost. Een starterslening is een extra lening om ervoor te zorgen dat starters in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek.

Regeerakkoord

In het nieuwe regeerakkoord staat dat de starters nog steeds gebruik kunnen maken van de gunstige leningen van SVn en dat de regeling wordt uitgebreid. De stichting gaat er nu vanuit dat het nieuwe regeerakkoord wel een uitzondering maakt voor de starterslening. Totdat het kabinet of minister Plasterk duidelijkheid geeft over startersleningen, heeft de stichting besloten om de startersleningen voorlopig stop te zetten.

Door: Esther

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl