NOS NieuwsAangepast

Amerikanen stemmen morgen ook voor legale wiet

Morgen stemmen de Amerikanen zo goed en kwaad als het kan voor een nieuwe president. In de staten Washington, Colorado en Oregon kunnen ze voor nog iets stemmen: het legaliseren van marihuana.

In Washington gaat het om Initiative 502, dat gebruik van marihuana voor mensen boven de 21 legaal moet maken. Dan zou het dus hetzelfde behandeld worden als alcohol. En het zijn niet alleen ouwe hippies die ervoor zijn, maar juist de politieke elite, onder anderen twee voormalige officieren van justitie en het voormalig hoofd van de FBI in Seattle. Sinds augustus zijn er spotjes op tv te zien, die mensen moeten overhalen voor te stemmen.

War on drugs

De reden? De 40 jaar durende ´war on drugs´ die mislukt is. Volgens de voorstanders zou er door legalisering minder drugscriminaliteit zijn. "Het criminaliseren hebben we geprobeerd", zegt John McKay, die van 2001 tot 2007 officier van justitie was in Seattle. "Het is een rampzalige mislukking." Een andere reden is het geld dat de 'war on drugs' kost. Bovendien zou je juist geld kunnen verdienen met de belasting die je op de softdrug kan heffen.

Volgens Time heeft de wet goede kans van slagen. In september hield SurveyUSA in Washington een enquête waaruit bleek dat 57 procent van de respondenten voor I-502 zou stemmen. Een maand later werd een landelijke enquête gehouden, waaruit zou blijken dat de helft van alle Amerikanen vindt dat marihuana legaal moet worden. In Colorado werd in 2006 nog tegen de wet gestemd, medisch gebruik is er wel toegestaan.

In drie staten wordt morgen gestemd voor het legaliseren van wiet voor medicinaal gebruik: Massachusetts, Arkansas en Montana.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl