NOS NieuwsAangepast

Postduiven in Peking hebben huisarrest

Een belangrijke week volgende week in Peking: dan vindt binnen de communistische partij de machtsoverdracht plaats. Niets mag dat in de war schoppen, dus zijn er enkele extreme maatregelen genomen.

Zo hebben postduiven in Peking huisarrest, zijn op afstand bestuurbare speelgoedvliegtuigjes en -helikopters uit speelgoedwinkels verwijderd en zijn messen en puntenslijpers uit de schappen gehaald.

Pingpongballen

Verder kunnen de ramen in taxi's niet meer open: taxichauffeurs moesten de hendels waarmee je de ramen kan opendraaien weghalen zodat passagiers er geen pamfletten uit kunnen gooien. Taxichauffeurs moeten trouwens ook letten op mensen met pingpongballen en ballonnen. Daarop kan je namelijk kleine reactionaire boodschappen op schrijven. Ook stadsbussen moeten hun ramen gesloten houden.

De Chinese autoriteiten zijn bang zijn dat dissidenten en activisten de gelegenheid aangrijpen om misstanden in het land onder de aandacht te brengen. Bij de overdracht donderdag neemt vicepresident Xi Jinping het stokje over van president Hu Jintao. Ook worden die dag de nieuwe leden van het Centraal Comité benoemd. Het Centraal Comité is het machtigste orgaan binnen de communistische partij in China.

Weibo

Ook Weibo heeft een make-over gehad: boven berichten van gebruikers staan foto's van het Plein van de Hemelse Vrede en de nationale vlag. Maar zoeken op '18 big', zoals de overdracht wordt genoemd, levert alleen de volgende boodschap op: "Vanwege relevante wetten, beleid en reguleringen worden je zoekresultaten niet getoond".

Meer over de communistische partij en de machtsoverdracht vind je in deze special van BBC.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl