NOS NieuwsAangepast

Minder bureaucratie voor coffeeshops Tilburg

Minder administratie voor coffeeshophouders in Tilburg: zij hoeven voortaan geen ledenlijst meer bij te houden. Die afspraak heeft burgemeester Peter Noordanus gemaakt met de politie. Tilburg is de eerste gemeente die het nieuwe regeerakkoord zo in de praktijk brengt.

In het akkoord staat dat de wietpas zoals we hem nu kennen, wordt afgeschaft. Geen ledenlijsten meer, maar gewoon bij de deur identificeren. Bezoekers moeten kunnen aantonen Nederlands te zijn, maar hoeven niet lid te worden van de 'club'.

Weg met de lijst

Coffeeshops in Tilburg en omstreken kregen eerder dan de rest van Nederland met de wietpas te maken, en moesten zich nog aan de oude afspraken houden. Dat betekende dat zij nog wél gewoon met een ledenlijst moesten werken. Niet meer dus.

Overdreven

Geen ledenlijst, maar wel identificeren aan de deur. Met een geldig identiteitsbewijs en een uittreksel van het bevolkingsregister, zo staat in het nieuwe akkoord te lezen. Dat laatste vindt Noordanus wat overdreven. Hij heeft al gezegd dat de controle daarop "geen prioriteit" krijgt.

Amsterdam

Naast de burgemeester van Tilburg heeft ook Van der Laan, burgemeester van Amsterdam, gereageerd op het nieuwe regeerakkoord en de wietpas. Hij zegt dat coffeeshops in Amsterdam gewoon open kunnen blijven voor toeristen. Het akkoord zou daar ruimte voor bieden. Minister Opstelten heeft al laten weten deze lezing van het akkoord niet te accepteren. Toeristen moeten vanaf 1 januari ook in Amsterdam gewoon geweerd worden.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl