NOS NieuwsAangepast

Marathon New York afgelast na ophef

"Het doorgaan van de marathon van New York is een opsteker voor de stad". Dat waren de woorden van burgemeester Bloomberg vanmiddag nog. Na alle ophef hierover, is alsnog besloten dat de marathon niet doorgaat. Zo'n 40.000 renners zullen aanstaande zondag niet van start gaan om de marathon, die al sinds 1970 wordt gehouden, te lopen.

Al sinds orkaan Sandy afgelopen maandag heeft huisgehouden in New York, is de marathon een veelbesproken onderwerp. Al 42 jaar wordt de route gelopen, en ook dit jaar had het feestelijke evenement gewoon moeten doorgaan als het aan Bloomberg had gelegen. Critici waren het hier niet mee eens. De burgemeester heeft nu aan het kortste eind getrokken.

Gebrek aan respect

Critici lieten de afgelopen week steeds vaker van zich horen. Het laten doorgaan van de marathon was in hun ogen een gebrek aan respect naar de slachtoffers van orkaan Sandy toe. Op Staten Island, de plek waar de marathon normaal gesproken start, wordt verwacht dat er nog altijd lijken in huizen liggen. Een feestelijke tocht voor zo'n 40.000 renners schoot menig New Yorker in het verkeerde keelgat.

Praktisch

Behalve het morele bezwaar, waren er ook veel praktische obstakels. New York, New Jersey en Connecticut kampen door de overstromingen met een groot tekort aan benzine. Doordat op veel plaatsen de elektriciteit nog niet werkt, is er bij tankstations geen druppel meer te halen. Auto's, bussen en taxi's hebben de grootste moeite om aan benzine te komen en rijden vaak niet. Ook zijn er in de stad nog zo'n 4 miljoen mensen die zonder elektriciteit zitten.

Hotel dicht

Dat merken ook een aantal Nederlanders die vrijdagmiddag nog vol goede moed waren om de marathon gewoon te lopen. Paul Koote kwam op het vliegveld van New York al in de problemen: "Er stonden heel veel mensen te wachten op taxi's en bussen die niet eens gingen. Een groot drama eigenlijk. We hebben vier uur lang gewacht tot we uiteindelijk hoorden dat ons hotel gesloten was", vertelt hij. Een moeite die hij zich achteraf had kunnen besparen; er zal zondag niet gestart worden.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl