NOS NieuwsAangepast

Kunstenaar katten-incident belaagd

Jan Fabre, de Belgische kunstenaar die twee weken geleden in het nieuws kwam doordat er voor een film over zijn werk met levende katten werd gegooid, is in elkaar geslagen. Dat zegt hij in de Belgische krant De Standaard.

Fabre werd volgens het dagblad tijdens het joggen met knuppels bewerkt. Ook heeft hij sinds het incident al meer dan 20.000 haatmails gekregen. "Het lijkt wel alsof ik vogelvrij verklaard ben als dierenbeul en symbool van alle kwaad", zegt Fabre in De Standaard. "Iedereen voelt zich gerechtigd om mij te beledigen en zelfs fysiek aan te vallen."

Dierenbeul

De kunstenaar heeft bewust geen aangifte van de aanval gedaan, omdat hij de zaak wil laten rusten. Wel krijgt hij politiebewaking. Behalve een flink pak slaag kreeg Fabre dus ook nog meer dan 20.000 mails waarin hij wordt uitgemaakt voor dierenbeul, racist en meer van dat soort namen. Fabre beseft dat hij fout zat, maar de gebeurtenissen van afgelopen week gaan hem te ver: "Het spijt me werkelijk dat die katjes slecht zijn neergekomen, want ik hou van dieren. Maar er is geen enkele kat gekwetst en ik heb mij oprecht geëxcuseerd. Wat kan ik meer doen?"

Antwerpse Zoo

De productie van de film heeft als gevolg van het 'katten-incident' moeten improviseren. Zowel de Antwerpse dierentuin als een museum waar opnames stonden gepland, hebben hun toestemming teruggetrokken. "Hoewel bij de opnames in de dierentuin geen dieren zijn betrokken, hebben we na lang overleg beslist de crew te weren", aldus een woordvoerster. "Dierenmishandeling kunnen we onder geen beding tolereren." De laatste scenes werden daarom in het atelier van Fabre gedraaid.

Kattengejank

Vorige week lekte het filmpje uit (hiernaast te zien) waarop te zien was hoe de Franse crew in het Antwerpse stadhuis enkele katten in de lucht gooide. De katten waren speciaal daarvoor uit het asiel gehaald. Twee kwamen verkeerd terecht. Het katten-incident was onderdeel van een groter kunstwerk van Fabre waarvoor filmopnames gemaakt werden. Het kattengejank was zo hartverscheurend dat de technici vroegtijdig de stekker eruit trokken. De stad Antwerpen heeft inmiddels een klacht ingediend bij Justitie.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl