NOS NieuwsAangepast

Indonesische rechters moeten in potje plassen

Hoewel er hoge straffen staan op drugsgebruik in Indonesië, blijken de rechters er ook wat van te kunnen. Nadat vorige maand een rechter gearresteerd is met xtc en crystal meth op zak, volgen nu onaangekondigde drugstests voor rechters. Dat heeft de regering laten weten.

De vorige maand gearresteerde rechter werd opgepakt in een nachtclub in Jakarta. Los van zijn drugsbezit was hij ook in het gezelschap van prositituees. Het incident heeft geleid tot veel woede onder de bevolking, die toch al boos waren over het drugsgebruik van politieagenten en piloten. Al eerder bleek dat zij drugs gebruiken tijdens hun werk.

Rechters lopen nu de kans op een onverwacht moment in een potje te moeten plassen. "Drugsgebruik onder rechters is een serieus probleem", zegt Eman Suparman, de voorzitter van de gerechtelijke commissie in Indonesië. "Hoe kan een rechter een goede beslissing maken als hij onder invloed is van drugs?".

Corruptie

Critici zeggen dat dit het zoveelste bewijs is dat de rechterlijke macht in Indonesië corrupt is. Ook de voorzitter van Indonisia Corruption Watch, Danang Widoyoko, oordeelt hard over de rechterlijke macht. Drugsgebruik is volgens hem maar een klein onderdeel van de problemen. "Corruptie is onderdeel van het juridische systeem. Het heeft ook invloed op de manier van beoordelen en veroordelen."

Drugsgebruik wordt hard bestraft in Indonesië. Voor het smokkelen van drugs wordt soms zelfs de doodstraf gegeven.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl