NOS NieuwsAangepast

Van Der Laan: Toeristen Amsterdam wél in coffeeshop

Als het aan burgemeester Van der Laan van gemeente Amsterdam ligt, blijven de 220 coffeeshops gewoon open voor de toeristen. Identificatieplicht of niet: toeristen moeten zich ook na 1 januari gewoon nog kunnen bedwelmen met joints als ze daar behoefte aan hebben. Dat terwijl er in het regeerakkoord staat dat klanten van coffeeshops altijd moeten kunnen bewijzen dat ze uit Nederland komen.

Bevolkingsregister

In het regeerakkoord stond al dat de wietpas vervalt, maar dat de identificatieplicht blijft. Alleen als je een geldig Nederlands identiteitsbewijs of verblijfsvergunning én uittreksel van het bevolkingsregister kunt laten zien, mag je een coffeeshop binnen. De handhaving van die regels zou volgens de nieuwe coalitie in overleg met de gemeenten moeten gebeuren. En dat is precies waar burgemeester Van der Laan mogelijkheden ziet. De nieuwe tekst zou ruimte bieden om toeristen gewoon in de coffeeshops toe te laten.

Straatroof

Van der Laan voert het veelgehoorde argument dat al eerder tegen de wietpas te horen was, namelijk dat het weren van toeristen juist leidt tot meer overlast in plaats van minder. "Die toeristen gaan niet zeggen: dan maar geen wiet. Die zwermen uit over de stad op zoek naar drugs. Meer straatroof, ruzies over nepdrugs, geen controle op de kwaliteit van de drugs - alles wat we hadden aan ellende komt weer terug." Wil je de overlast aanpakken, moet je de criminaliteit rondom de coffeeshops juist gaan aanpakken, zegt Van der Laan. Het weren van toeristen heeft daar weinig mee te maken.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is niet blij met de uitspraken van Amsterdamse burgemeester. Een woordvoerder van het minister heeft gezegd dat Van der Laan geen toestemming heeft om toeristen gewoon toe te laten. Op 1 januari worden de maatregelen zoals beschreven in het akkoord gewoon ingevoerd, ook in Amsterdam, zegt een woordvoerder.

Andere gemeenten

Andere gemeenten houden goed in de gaten wat Amsterdam nu precies gaat doen. Vooral grote steden als Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Groningen kijken met belangstelling naar Van der Laan's uitspraken. Want als Van der Laan zijn zin krijgt, zien zij zo'n aangepast beleid ook wel zitten. "Als Amsterdam een afwijkende regeling wordt geboden, moet dat elders ook kunnen", zo reageert gemeente Groningen.

En ook Utrecht is geïnteresseerd in de uitkomst. Want hoewel zij minder toeristen hebben die speciaal naar de stad komen voor wiet, vrezen zij wel dat de identificatieplicht met een uittreksel van het bevolkingsregister een te hoge drempel is. Illegale straathandel zou hieruit kunnen volgen en daar zit de stad natuurlijk niet op te wachten. Andere gemeenten, vooral in het zuiden des lands zoals bijvoorbeeld Venlo, willen wel gewoon vasthouden aan het regeerakkoord. Zij willen het drugstoerisme juist buiten de deur houden. Het verplicht identificeren bij de coffeeshop kan hier aan bijdragen.

Klaar?

Hoe je het ook went of keert: het hoofdstuk met de wietpas is nog lang niet gesloten. Op 1 januari moeten toeristen uit coffeeshops in heel Nederland geweerd worden. Of dit in de praktijk ook zal gebeuren, moet eerst nog maar eens blijken.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl