NOS NieuwsAangepast

'Bananen zijn de nieuwe aardappels'

Is de aardappel binnenkort verleden tijd? Misschien wel, concluderen wetenschappers van de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR). Ook mais, rijst en tarwe zitten in de knel. En het is allemaal de schuld van, jawel, klimaatverandering. Dat schrijft de BBC op basis van het onderzoek.

Aardappelen groeien het best in koudere klimaten, maar aangezien de aarde steeds meer opwarmt kan dat ten koste gaan van het groeiproces. Gelukkig is er een goed alternatief: de banaan.

De vrucht zou in de toekomst wel eens de aardappel kunnen vervangen. "Het is niet perse dé oplossing, maar voor kleine boeren kan het in de toekomst een goede optie zijn", zegt Philip Thornton, een van de onderzoekers. Sommige bananensoorten zijn goede vervangers omdat ze beter tegen klimaatveranderingen kunnen.

Rijst, mais en tarwe

De wetenschappers onderzochten wat voor effect klimaatverandering kan hebben op de 22 belangrijkste agrarische grondstoffen ter wereld. De onderzoekers voorspellen dat ook de productie van rijst, mais en tarwe zal teruglopen. Een probleem voor iedereen, omdat deze gewassen wereldwijd veel gegeten worden. Maar vooral ontwikkelingslanden zullen het voelen, omdat rijst, mais en tarwe hun belangrijkste voedselbronnen zijn.

Volgens de directeur van Climate Change, Agriculture and Food Security research group (CCAFS) Bruce Campbell zijn deze veranderingen in ontwikkelingslanden niet nieuw. " Twee decennia geleden was er bijna geen rijst in bepaalde delen van Afrika. En nu eet iedereen het. Dat komt omdat het nu makkelijker krijgen en te bereiden is. Dat soort veranderingen zullen in de toekomst ook weer voorkomen",zegt Campbell tegen de BBC.

Sojabonen

Een van de grootste zorgen die de onderzoekers hebben is hoe mensen in ontwikkelingslanden dan aan de nodige eiwitten komen. In sojabonen zitten bijvoorbeeld veel eiwitten, maar ook die zijn ook heel gevoelig voor temperatuurverandering.

De eetbare wortelknol cassave zou naast de banaan ook een goede vervanger kunnen zijn. Maar dat geldt alleen voor landen in het zuiden van Azië, waar de knol veel voorkomt.

Door: Esther

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl