NOS NieuwsAangepast

4G: Sneller internet op telefoon binnen handbereik

Misschien zijn we vandaag wel in een nieuw mobiel tijdperk gestapt. Het Agentschap Telecom start met de veiling van de frequenties voor mobiel bellen en internetten. "Uiteindelijk is het doel dat de consument goedkoper kan bellen en internetten door deze veiling."

Telecombedrijven kunnen vanaf 10.00 uur vanmorgen bieden op de frequentie die ze graag willen gebruiken voor hun mobiele netwerk. Volgens Peter Spijkerman, directeur van het Agentschap Telecom, wordt zo meer concurrentie gecreëerd. Hoe meer concurrentie, hoe meer de concurrerende bedrijven tegen elkaar op gaan bieden met bodemprijzen, is de gedachte. Zo zou het voor de consument goedkoper moeten worden.

Klinkt prima, maar wat hebben we er nog meer aan? De frequenties voor het 4G-netwerk gaan onder de hamer. Het voordeel van dat netwerk is dat sneller kunt internetten dan via 3G-verbindingen.

Sneller internet

In de video rechts zie je een test waarin de snelheden van 1G, 2G, 3G en 4G-netwerk tegenover elkaar worden gezet. Door het openen van onder meer meer Google Earth en Safari kijken ze naar de internetsnelheid.

Het aantal frequenties dat de bedrijven kunnen aanschaffen, is wat uitgebreid. Zo komt er meer ruimte voor telecombedrijven om hun diensten uit te spreiden over verschillende frequenties. Voor het eerst gaan ook frequenties voor 4G onder de hamer. Daarmee kun je bijvoorbeeld sneller internetten dan via 3G-verbindingen. Collega Rachid Finge legt precies uit wat wij nu aan dat 4G-netwerk hebben.

Tsunami"De druk op het huidige netwerk neemt toe. Doordat heel veel mensen mobiele telefoons gebruiken, zag je een tsunami aan data plaatsvinden", vertelt Spijkerman.Voor de veiling hebben zich vijf 'anonieme' partijen gemeld. Die mogen niet vertellen dat ze meedoen, maar drie van de deelnemers zijn al uitgelekt. KPN, T-Mobile en Vodafone bieden mee op de vrijgekomen frequenties. Over een paar weken weten we meer, dan is de uitslag van de veiling bekend.Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl