NOS NieuwsAangepast

'Duitse politie zet asielzoekers in de kou'

Al drie weken ligt een groep protesterende vluchtingen in tentjes voor de Brandenburger Tor in Berlijn. Het wordt steeds kouder 's nachts, maar toch besloot de politie zondagnacht alle slaapzakken, slaapmatjes en tenten af te pakken van de asielzoekers.

De vluchtelingen protesteren omdat ze niet uitgeprocedeerd willen worden en ze eisen een beter asielbeleid. Om dit voor elkaar te krijgen zijn ze al zeven dagen in hongerstaking.

Kamp

Op het plein hebben de vluchtelingen al een kamp opgebouwd. Volgens de politie is dit verboden: "De demonstranten mogen wel protesteren, maar ze mogen niet kamperen", zegt een politiewoordvoerder. Om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen zo snel mogelijk weer weggaan nam de politie de kampeerspullen in.

De asielzoekers laten zich niet zomaar wegjagen. " Wij blijven tot politici onze situatie verbeteren", zegt een demonstrant.

Paraplu's

Volgens de politie zouden de vluchtelingen bij elkaar komen voor een bijeenkomst, maar dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een kamp. Volgens een woordvoerder van de politie is het gebruik van kampeerspullen verboden. " Ook paraplu's waarop politieke boodschappen zijn geschreven werden ingenomen, maar er liggen nu alweer nieuwe."

Protestmars

De actie begon twee maanden geleden al in Würzburg, Zuid-Duitsland. Twintig vluchtelingen besloten toen een protestmars van 600 kilometer naar Berlijn te lopen. Tijdens de mars sloten steeds meer vluchtelingen zich aan. Uiteindelijk groeide de groep uit tot zeventig vluchtelingen en kwamen begin oktober aan in Berlijn.

Op Twitter zijn de demonstranten ook actief. " Het is nat en koud in Berlijn. Ook stoelen zijn nu verboden op het kamp", twittert een demonstrant. "Het is niet toegestaan ??om te zitten op iets anders dan de kale stenen grond, de hele nacht, met temperaturen onder nul."

De demonstratie is hier via een livestream te volgen.

Door: Esther

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl