NOS NieuwsAangepast

Commotie in Griekenland over 'Lagarde-lijst'

Het lijkt wel een verhaal uit een spannende film. Een gestolen USB stick met daarop een lijst met namen van veel hooggeplaatste Grieken met een bankrekening in Zwitserland. De lijst wordt doorgespeeld aan de Griekse autoriteiten, maar die doen er niks mee. Een onderzoeksjournalist krijgt hem jaren later in handen en publiceert de lijst met namen. De Griekse autoriteiten hebben de journalist nu gearresteerd. Dat is wat er heel in het kort aan de hand is in Griekenland.

De Lagarde-lijst

Op de lijst, vernoemd naar de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, staan bijna 2000 namen van Grieken met bankrekeningen bij een Zwitserse bank. In totaal stond er bijna 2 miljard dollar op die rekeningen. Ze gaf de lijst in 2010 aan de Griekse minister van Financiën, zodat de autoriteiten uit konden zoeken of er sprake was van belastingontduiking. Maar de Griekse autoriteiten deden er niks mee, en zeiden later dat de lijst "kwijt" was.

Prominenten

Op de lijst staan onder meer namen van politici en oud-politici, zakenmensen, journalisten, acteurs, maar ook van ambtenaren van het ministerie van Financiën. Het is allemaal niet waar de Griekse premier Samaras op zit te wachten, nu hij net het parlement achter een nieuwe bezuinigingsoperatie wil krijgen.

Die heeft Griekenland weer nodig om beroep te kunnen doen op nieuwe hulp uit Europa. Belastingontduiking is een groot probleem in Griekenland. In de reportage die je hieronder ziet, wordt geschat dat de Griekse schatkist jaarlijks zo'n 23 miljard euro misloopt door het ontduiken van belasting.

Hot Spot

Onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis van het Magazine Hot Spot publiceerde de lijst gisteren. De Griekse autoriteiten hebben hebben hem vanochtend gearresteerd. Voor zijn arrestatie zei hij niet te snappen dat ze juist achter hem aanzitten. "In plaats van de belastingontduikers te arresteren en de ministers die de lijst in handen hadden, proberen ze nu de waarheid en de vrije pers te arresteren" , zegt hij.

Door: Sanne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl