NOS NieuwsAangepast

Windows 8: nooit meer dubbelklikken

"The experience is really magical", zo omschrijft Microsoft-directeur Steve Ballmer de nieuwe Windows 8. Superlatieven en overtreffende trappen vanmiddag bij de presentatie van het besturingssysteem in New York. Dat is nogal wat. Microsoft wordt de laatste jaren aan alle kanten ingehaald, zeker op mobiel vlak door Apple en bij tablets ook door Google. Het besturingssysteem is dan ook al sinds 1995 hetzelfde.

Windows 8 is daarom radicaal veranderd: "Windows ken je als een bureaublad met icoontjes erop waarop je kan dubbelklikken tot je een ons weegt, en de startknop waarmee je moet afsluiten - dat is helemaal weg", zegt techredacteur Elger van der Wel. "Ze hebben gekozen voor een interface met duidelijke grote vlakken, een soort tegels, waar je horizontaal doorheen scrollt." En ook niet onbelangrijk: in het hele nieuwe menu hoef je altijd maar één keer te klikken. "Het is gewoon veel meer 2012."

En is dit nou erop of eronder voor Microsoft? In 2 minuten:

Hier kan je de presentatie terugkijken. De software is vanaf morgen te koop.

Windows is nog steeds het grootste besturingssysteem dat je kan krijgen voor je computer. Maar Webwereld meldt dat volgens analisten van Gartner Android over vier jaar de marktleider is.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl