HBO-raad: houd rekening met inkomen ouders

De HBO-raad wil dat bij het vormen van het leenstelsel door PvdA en VVD rekening wordt gehouden met het salaris van de ouders van de student. Dat zegt een woordvoerder van de HBO-raad.

"De langstudeerboete zoals die destijds op tafel lag, is een slechte maatregel", zegt hij. De raad pleit dan ook voor een mix van nieuw beleid waarbij "overjarige studenten worden ontmoedigd."

De VVD en PvdA hebben in het nieuwe regeerakkoord plannen staan om het systeem rond de studiefinanciering te veranderen, waarbij de basisbeurs voor studenten wordt afgeschaft. Die zou dan plaats maken voor een leenstelsel.

Onduidelijk

"We weten wel dat er plannen zijn voor dat leenstelsel, alleen weten we niet hoe daar vorm aan wordt gegeven. De HBO-raad wil gewoon dat er op één of andere manier rekening wordt gehouden met het inkomen van ouders", zegt de woordvoerder.

De raad is anders bang dat jongeren met weinig geld afgeschrikt worden om te gaan studeren. De LSVB laat in een reactie weten de mening van de HBO-raad te delen. "Alles is beter dan 13.000 euro studiefinanciering wegnemen van elke student voordat die nog moet beginnen aan zijn studie."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl