NOS NieuwsAangepast

De Australische taser moet het weer ontgelden

Als het aan minister Opstelten ligt dan krijgen alle agenten straks een stroomstootwapen. Maar is dat wel zo'n goed idee? De Australische politie gebruikt de taser al jaren, maar weet nog steeds niet hoe ze er mee om moeten springen, vindt de Australische ombudsman. Hij deed onderzoek naar gebruik van het wapen.

"Eén persoon per week krijgt hier ten onrechte een stroomstoot", zegt onze correspondent Robert Portier. Het gemak waarmee het wapen wordt getrokken komt volgens hem omdat de drempel voor het gebruik laag ligt: "De praktijk wijst uit dat de agenten het vooral zien als een veilig alternatief voor een vuurwapen. De schok zou minder gevaarlijk zijn dan een kogel en is beter voor de arrestant."

Aanbevelingen

In een half jaar tijd kregen zo'n 27 arrestanten een niet verdiende stroomstoot. Volgens de ombudsman reden om de regels aan te scherpen. Hij deed daarom een hele serie aanbevelingen voor de politie om de procedures beter te maken

"Het wapen zelf wordt gezien als een effectief en nuttig wapen, ook door de ombudsman", zegt Portier. De ombudsman richt zijn aanbevelingen dan ook alleen op veranderingen in het gebruik. Zo zouden agenten de taser alleen nog mogen gebruiken als ze groot risico lopen om zelf gewond te raken. Ook wil hij trainingen voor minder ervaren agenten.

Aanbevelingen en conclusies waar de politie zich wel in kan vinden volgens Portier. Binnen drie maanden verwachten zij met antwoorden en een plan van aanpak te komen.

Ongelukkig moment

Het rapport van de ombudsman komt enkele weken na een spraakmakend taser-incident in Australië. Een ongelukkig rapport voor de politie, net nu zij een onderzoek beginnen naar het misbruik van de taser.

Een 21-jarige Braziliaanse student overleed begin oktober nadat hij getaserd was. De jongen werd verdacht van een gewapende overval, maar bleek slechts twee rollen biscuit te hebben gestolen. Volgens de politie zou de Braziliaan beschikken over 'supermenselijke krachten' doordat hij onder invloed was van LSD. Reden voor de agenten om bij zijn ontsnapping 14 keer naar de taser te grijpen.

Nederland

In Nederland hebben alleen arrestatieteams een stroomstootwapen in hun standaarduitrusting. Minsister Opstelten ziet dat graag anders: het wapen is zo goed bevallen dat hij wil dat alle agenten een taser krijgen. Binnenkort start een proef om te kijken of dat mogelijk is.

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl