NOS NieuwsAangepast

Genezen op afstand

Op afstand genezen worden. Een hulplijn? Nee, een op afstand bestuurbare pil. Het UMC Utrecht heeft de afgelopen tijd getest met de pil en de eerste testresultaten zien er goed uit. Bij negen van de tien vrijwilligers die de pil geslikt hebben kon er op afstand verbinding gemaakt worden met de pil. Nederlandse artsen verwachten dat hij in de toekomst maag- en darmziekten kan genezen.

De capsule is ongeveer zo groot als een multivitaminepil en is gevuld met een geneesmiddel en een ingebouwde motor. Via een draadloze ontvanger kan op afstand het medicijn worden gegeven, schrijft de Volkskrant.

Zo'n pil kan het geneesmiddel specifiek op één plek in het lichaam afgeven. De medicatie hoeft dan niet meer verspreid te worden via het bloed. Dat is beter bij chronische klachten.

Zuur

De pil moet natuurlijk wel op de juiste plek in het lichaam belanden. Daarvoor heeft de pil een sensor die de zuurgraad meet. In de maag is die heel hoog, maar in de darmen neemt de zuurgraad af. Zo "weet" de pil of hij op de goede plek is.

Het kan nog even duren voordat we de pil kunnen gebruiken. Hoogleraar maag-darm-leverziekten Ernst Kuipers van het Erasmus MC noemt de pil "interessant", maar geeft aan dat er nog veel onderzoek nodig is.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl