NOS NieuwsAangepast

UCI: Armstrong verliest al z'n 7 Tourtitels

De Union Cycliste Internationale (UCI) heeft de aanbevelingen van USADA overgenomen. Armstrong is al zijn 7 Tourtitels officieel kwijt.

Om één uur vanmiddag sprak de UCI zich uit over het USADA-rapport waarin Armstrong wordt beschuldigd van dopinggebruik. Voorzitter Pat McQuaid was duidelijk over Armstrong: "Voor hem is er geen plaats meer in het wielrennen."

Schuldig

De organisatie van de Tour de France zal Armstrong uit de officiële wedstrijdboeken halen. De Tour de France heeft nu geen winnaar voor de jaren 1999 tot 2005. Dat is opvallend, omdat de overwinning normaal gesproken automatisch naar de tweede plek gaat. Zo won Andy Schleck de wedstrijd in 2010, toen Alberto Contador veroordeeld werd voor dopinggebruik.

Doping

In het USADA-rapport verklaarden verschillende wielrenners onder ede dat Armstrong doping heeft gebruikt. USADA noemde Armstrong "de grote man van het meest professionele en succesvolle dopingprogramma uit de geschiedenis van het wielrennen". Armstrong ontkent ooit doping te hebben gebruikt. Hij verwijst daarbij naar honderden negatieve dopingtesten.

Inmiddels hebben diverse sponsoren, waaronder Nike, laten weten te stoppen met de sponsoring van Armstrong.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl