NOS NieuwsAangepast

Zo red je een olifant

Een bijzondere reddingsactie in het Keniaanse olifantenreservaat Amboseli. Een acht maanden oude babyolifant was in een pasgegraven waterput gevallen en kon niet meer op eigen kracht uit de put komen. De parkwachters kwamen snel in actie om het dier te redden. Belangrijkste gevaar daarbij: de boze moeder Zomba.

Met auto's slaagden de parkwachters er in de moeder, Zomba, lang genoeg op afstand te houden. In de tussentijd bonden ze een touw om de babyolifant en trokken ze hem met een Landrover uit de 1.5 meter diepe put. De totale reddingsactie duurde bijna een half uur. Toen de babyolifant bevrijd was rende hij snel naar zijn moeder.

Vicki Fishlock van het Ambsoli Trust for Elephants reageerde opgelucht: "De moeder viel ons niet aan en rende ook niet weg. Na vijf minuten liepen ze samen weg. Ik denk dat ze het begreep. Ik heb het gevoel dat ze ons vergaf voor ons gedrag."

Conflict

Het gebeurt vaker dat er olifanten in waterputten belanden en overlijden. De putten worden gegraven door de Masai stam, die ook in het reservaat leven. Als een olifant overlijdt in zo'n put is het water ondrinkbaar.

Omdat het leefgebied van mensen groeit, hebben olifanten in Afrika het steeds moeilijker. Daardoor ontstaan er steeds vaker conflicten tussen mens en dier. Daarnaast worden de olifanten geslacht voor hun slachttanden. Die worden naar Azie gestuurd om verkocht te worden op de markt.

De video van de reddingsactie is al bijna 900.000 keer bekeken.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl