NOS NieuwsAangepast

'Vrouwelijke rensters hebben niet eens geld om epo te kopen'

De Rabobank trekt de stekker eruit. De bank zal niet langer als wielersponsor optreden voor zowel heren als damesploegen. De profploeg van Rabobank zal in 2013 nog wel aan de start verschijnen, maar dan zonder de naam van de sponsor op het shirt. De ploeg wordt dan ondergebracht in een onafhankelijke stichting en zal doorgaan als 'white label'.

Renster Marianne Vos is een uitzondering: de Rabobank wil haar blijven ondersteunen op weg naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. "Het is onze intentie om Vos en haar teamgenotes zoveel mogelijk te ondersteunen om hun ambities met het oog op Rio waar te kunnen maken. Alleen de manier waarop is nog niet bekend", zegt Bert Bruggink van de Rabobank.

Vrouwen ook gestraft

Vos blij, maar de rest van haar vrouwelijke collega's is teleurgesteld met het besluit van Rabobank. Want waarom worden zij gestraft voor iets wat bij de mannen speelt? Oneerlijk, vinden veel wielrensters. Zoals Marijn de Vries. "Doping speelt veel minder in het vrouwenwielen. Dat komt eigenlijk gewoon omdat we niet genoeg verdienen om doping te kopen. We zijn al blij als we een kopje koffie kunnen kopen, dus epo zit er voor ons niet in", vertelt De Vries. Dopingschandalen komen onder vrouwen dan ook niet tot nauwelijks voor.

'Leuke meisjes op de fiets'

De Vries is boos dat de vrouwen nu over dezelfde kam worden geschoren als de mannen: "Normaal gesproken zijn wij 'leuk die meisjes op de fiets met een hobby' en worden we ook niet gezien als profs. En nu ineens worden wij wel het slachtoffer van wat er in de mannenwereld gebeurt. Ik vind dat gewoon heel erg oneerlijk." Het hele interview met De Vries kun je hiernaast terugkijken. Het dopingschandaal kwam aan het licht na een vernietigend rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA. Hierin deden oud-renners hun verhaal over verschillende dopingnetwerken bij ploegen. Vooral Lance Armstrong zou een belangrijke spil zijn, maar ook de Raboploeg wordt genoemd.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl