NOS NieuwsAangepast

'BBC-icoon misbruikte meer dan 200 minderjarigen'

Werd er vorige week nog gesproken van 25 slachtoffers, vandaag meldt Scotland Yard dat BBC-icoon Jimmy Savile meer dan 200 slachtoffers seksueel heeft misbruikt. De Britse politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Savile, die jarenlang succesvolle BBC-programma's presenteerde.

Volgens de politie is het aantal van 200 slachtoffers 'onwaarschijnlijk hoog'. Alle slachtoffers waren minderjarig. Vorige week werd uit respect voor de slachtoffers toe de grafsteen van Savile weggehaald. De steen, met een uitzicht op zee en met de inscriptie 'It was good while it lasted', werd in stukken gebroken en bij het vuilnis gezet.

Documentaire

Het nieuws rondom Savile en zijn misbruikverleden kwam aan het licht toen een tv-documentaire onthulde dat Savile zich schuldig had gemaakt aan misbruik. Hij zou meisjes tussen de 13 en 16 jaar hebben verkracht en aangerand. Savile was jarenlang een heus BBC-icoon. Zijn gouden kettingen, sigaar en sneeuwwitte haar is menig Brit bijgebleven.

Zo maakte hij onder meer Top of the Pops en het kinderprogramma Jim'll Fix it. In dit laatste programma vervult hij de wensen van kijkers. Dat format werd later in Nederland overgenomen door Paul de Leeuw, die wiens show Mooi! Weer de Leeuw een zelfde soort onderdeel had. Savile zou zijn slachtoffers hebben gemaakt tijdens zijn werk voor de BBC, maar ook terwijl hij vrijwilligerswerk deed in ziekenhuizen.

Drie keer onderzoek

Behalve een strafrechtelijk onderzoek van de politie, is ook de BBC zelf bezig. Zo komt er een onderzoek naar Savile zelf, een onderzoek naar het schrappen van een programma van Savile en wordt er een onderzoek gestart naar seksuele intimidatie op de werkvloer van de BBC.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl