NOS NieuwsAangepast

Meer hoogopgeleide jongeren werkloos op de bank

Dat 't niet de beste tijd is om te solliciteren wisten we al wel. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat nog maar eens. In september is de werkloosheid opnieuw gestegen. Onder de 519.000 werklozen in Nederland zijn ook veel jongeren, want kom je met je kersverse diploma op de markt, dan ben je in de meeste gevallen de pineut.

Veel van de jongeren hebben, als ze de arbeidsmarkt op komen, namelijk weinig ervaring. Reden voor Sabrina Verheul, die net haar studie International Development heeft afgerond, om maar even te stoppen met solliciteren. "Want als je solliciteert kom je meteen op de grote stapel."

Ook Esther Hof, die twee masters op zak heeft, lukt het maar niet om een baan te vinden. Ze is sinds 2011 al op zoek naar werk, maar het wil niet echt vlotten. Nu werkt ze noodgedwongen in de lingeriezaak van haar moeder.

WW-uitkering

Het UWV merkt dat steeds meer hoogopgeleide jongeren zich inschrijven als werkzoekende. Uit veel dingen blijkt dus dat ook de hoger opgeleide jongere maar lastig aan een baan komt. Als je daar ook nog eens bij optelt dat jonge werknemers er gemakkelijker uitvliegen ten tijde van crisis, is het einde zoek.

Sowieso maken meer jongeren aanspraak op een WW-uitkering. Hadden een jaar geleden nog net geen 8000 jongeren onder de 25 een uitkering, nu zijn dat er bijna 12.300. Voor de groep mensen tussen de 25 en 35 jaar is dat nog hoger. Vorig jaar iets meer dan 38.000, nu bijna 51.000.

Pak die baan

FNV Jong publiceerde, speciaal voor werkzoekende jongeren, een tien-punten-plan. Dat kun je hier vinden.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl