NOS NieuwsAangepast

Syrië: '28.000 Syrische burgers spoorloos'

Mensenrechtenorganisaties die actief zijn in Syrië hebben onheilspellend nieuws. Van 28.000 Syriërs ontbreekt ieder spoor nadat ze ontvoerd zijn door milities of soldaten.

De organisaties zeggen dat ze beschikken over namen van 18.000 vermiste burgers en weten van de verdwijning van nog eens 10.000 onbekenden sinds het geweld achttien maanden geleden startte.

Geweld

Organisatie Avaaz stapt met de documenten die ze in bezit hebben naar de Mensenrechtenraad van de VN. Onder die documenten zijn getuigenverslagen van Syriërs die zeggen dat hun mannen, zonen of dochters gewelddadig zijn meegenomen door troepen van Assad.

"Of het nu vrouwen zijn die boodschappen doen, of boeren die op zoek zijn naar brandstof, niemand is veilig", claimt een medewerker van Avaaz tegen de BBC. Alle slachtoffers zouden uiteindelijk in de gevangenis belanden.

Bangmakerij

Volgens de organisaties hebben de troepen van assad twee redenen om mensen te laten verdwijnen. Bangmakerij en terugdringen van opstandelingen.

De burgeroorlog die al 18 maanden woedt in Syrië heeft volgens de laatste cijfers van de VN al aan 18.000 mensen het leven gekost.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl