NOS NieuwsAangepast

Nederland Danceland: hoe komt dat?

Dat dance een populair exportproduct van Nederland is, wisten we al. Trance-dj's als Tiësto en Armin van Buuren zijn al jaren gevestigde namen in het buitenland, met hoge noteringen in de DJ Mag top 100. Maar de Nederlandse dance wordt steeds diverser. Naast trance, slaan Nederlandse hardstyle, minimal en Dutch house steeds meer aan.

Dutch Influence

Door die groeiende populariteit besloot FunX-dj Hatim El Khatib om een documentaire over de Nederlandse dance te maken. Dutch Influence, zoals de documentaire heet, gaat over het succes van de Nederlandse dancescene. El Khatib volgde samen met regisseur Samuel Cornazzi verschillende Nederlandse dj's, die vertellen over het succes, maar ook over de keerzijde.

Hoe komt het dat ons land zo'n grote invloed heeft op de dancescene? Nederlandse dance is zo divers doordat Nederlandse jongeren al vroeg beginnen met draaien. "Door dj's als Tiësto en Armin van Buuren komen jongeren al vroeg in aanraking met dance. Ze willen geen brandweerman worden, maar dj." zegt El Khatib. "Door experimenteren ontstaat er vervolgens diversiteit."

Een van de dj's in de documentaire is Headhunterz, hij maakt hardstyle. In Nederland is hij alleen in de scene bekend, in het buitenland is hij een ster. Ook aan hem de vraag: hoe komt het dat Nederlanders zo succesvol zijn in de dancewereld?

Amsterdam Dance Event

Dutch Influence gaat morgen, tijdens het Amsterdam Dance Event, in première. In vijf dagen zijn er meer dan 300 optredens in 75 verschillende zalen. Vrijdag maakt DJ Mag hier de nieuwe top 100 beste dj's ter wereld bekend. Wil je erheen? Bij onze collega's van 3FM kun je kaarten winnen.

Door: Pascal

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl