NOS NieuwsAangepast

Britse UFO-hacker niet uitgeleverd aan VS

Hij brak in bij computers van de Amerikaanse regering voor zijn onderzoek naar UFO's en de Amerikaanse regering wil hem daar voor berechten, maar de Britse computerexpert Gary McKinnon wordt niet uitgeleverd. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van Engeland, Theresa May, besloten. Gary lijdt aan het syndroom van Asperger. Ze zijn bang dat hij zelfmoord pleegt als hij wordt uitgeleverd.

De 46-jarige Gary heeft ruim tien jaar strijd gevoerd met de VS. Als hij zou worden uitgeleverd, zou hij maximaal 60 jaar achter de tralier kunnen verdwijnen. Het is nu aan het Openbaar Ministerie of Gary in Engeland nog wel wordt berecht.

De moeder van Gary is dolgelukkig. "Dank je, Theresa May, uit de grond van mijn hart. Ik heb altijd geweten dat je de kracht en de moed hebt het juiste te doen."

Schade

McKinnen geeft toe de computers te hebben gehackt, maar zegt geen schade te hebben toegebracht. Hij zou zelfs melding hebben gemaakt van zwakke punten in het systeem. Toch staat in de aanklacht dat McKinnen ook beschuldigd wordt van het verwijderen van belangrijke bestanden. Hij zou daarbij voor ruim 800.000 dollar aan schade hebben toegericht aan het systeem, en bovendien voor hinder hebben gezorgd bij de Amerikaanse aanpak van de terroristische aanslag op 11 september 2001.

O'Dwyer

De uitspraak van de minister geeft weer hoop aan Richard O'Dwyer, die wordt beschuldigd van de schending van auteursrecht. Ook in zijn geval heeft Amerika gevraagd om uitlevering. Richard had een website waarop gezocht kon worden naar video's. Hoewel hij zelf geen auteursrechtelijk beveiligd materiaal op zijn site had staan, verwees hij wel via links. In januari besloot de rechter dat Richard uitgeleverd mag worden. Richard is nu in afwachting van zijn hoger beroep.

Schaamteloos racisme

De uitspraak van de minister van Binnenlandse Zaken valt niet bij iedereen goed. Eerder deze maand werd de van terrorisme verdachte Talha Ahsan uitgeleverd aan de VS. Hij had de leiding over een website die ondersteuning gaf aan de Taliban. Hij is tegelijk uitgezet met Babar Ahmed, die dezelfde aanklacht heeft ontvangen. Talha Ahsan heeft ook het Asperger syndroom. De familie van Babar verwijt de Engelse regering daarom "schaamteloos en ouderwets racisme".

Bekijk hieronder de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken May over McKinnon.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl