NOS NieuwsAangepast

Grexit, big bazooka en bangalijst: nieuwe Van Dale-woorden?

Morgen komt de Dikke Van Dale met de nieuwe elektronische versie van het woordenboek. Dan worden ook nieuwe woorden bekend die voor het eerst worden opgenomen. Na een gesprek met Van Dale kunnen we vast een tipje van de sluier oplichten. Een paar nieuwe woorden die opgenomen gaan worden zouden zijn:

- grexit: een vertrek van Griekenland uit de euro - big bazooka: een drastische economische maatregel (zoals premier Rutte hier ook gebruikte) - bangalijst: lijst met namen van meisjes die makkelijk zijn te porren voor seks

Van die laatste was al min of meer duidelijk dat hij in het woordenboek zou worden opgenomen. Bij navraag wil Van Dale het niet bevestigen, maar het lijkt er sterk op dat dit drie nieuwe woorden zijn. Het is maar een heel klein deel van de complete lijst, want daar staan 1500 nieuwe woorden op.

Whatsappen

Vorige maand werd al bekend dat ook het werkwoord 'whatsappen' in de Van Dale komt. De officiële spelling is volgens de uitgever 'whatsappen'; het bedrijf zelf schrijft het als 'WhatsApp'. Volgens Van Dale komen er vooral veel nieuwe woorden bij op het gebied van economie en digitalisering.

Mensen die de Dikke van Dale op hun computer hebben, krijgen vanavond een melding dat er onderhoud aan de software wordt gepleegd. Daarna staan de nieuwe woorden erin. Het hangt er alleen nog even van af of de software meewerkt, als alles goed gaat, zijn morgen dus alle nieuwe woorden bekend.

Vaker updates

Ook gaan ze het elektronische woordenboek vaker aanvullen: vanaf morgen komt er eens per kwartaal een update met nieuwe woorden. Nu was dat één keer per jaar.

Eerder werden onder meer al googelen, msn'en, sms'en, facebooken, twitteren en youtuben officieel opgenomen in de Nederlandse taal. Een woord komt volgens Van Dale in het woordenboek als het gedurende ongeveer drie jaar veel voorkomt in het gewone taalgebruik.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl