NOS NieuwsAangepast

Politiebond: hoge werkdruk door Project X-feesten

De politie heeft steeds meer last van de Project X-feesten die voordurend opduiken op Facebook. Elk weekend zijn er nieuwe aankondigen en daar hebben agenten hun handen vol aan. Dit weekend zijn in Amstelveen en Venray feesten voorkomen en in Leeuwarden waren extra agenten op straat, na geruchten over een mogelijk feestje.

Politiebond ACP maakt zich zorgen over de extra druk die het oplevert voor de politie. "Deze inspanning kun je niet oneindig volhouden", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp.

Hooligans

Voetbalhooligans en mensen daaromheen gaan actief op zoek naar Project X feesten, volgens de politie. "Ze zoeken bewust deze menigtes op om zich daar in op te houden en de boel dan uit de hand te laten lopen. Van hen wordt bijna nooit iemand opgepakt. Als het misgaat zijn ze ook degenen die als eerste weg zijn."

Volgens de vakbondsbaas is het belangrijk om social media goed in de gaten te kunnen houden om zo te kunnen zien waar er serieus risico's zijn dat het uit de hand loopt en waar niet. "Iedereen neemt nu het zekere voor het onzekere en dat kost ontzettend veel capaciteit."

Boetes

Ondertussen zijn vandaag de eerste boetes uitgedeeld in snelrechtszaken tegen vijf van de relschoppers in Haren. Ze moeten ieder 250 euro in een schadefonds stoppen. Eén van de jongens is ook nog veroordeeld tot 23 dagen gevangenisstaf. Doordat het voorarrest van de straf wordt afgetrokken, komt hij meteen vrij.

De andere vier moeten behalve de schadevergoeding betalen ook een werkstraf van vijftig tot zestig uur uitvoeren. De vijf jongens zijn tussen de vijftien en zeventien jaar oud.

Vorige week legde de rechter nog geen boetes op aan daders. De reden daarvoor was dat er toen nog teveel onduidelijk was over het fonds.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl