NOS NieuwsAangepast

VS willen MS-13 kaalplukken

Het zijn extreem gevaarlijke types, de leden van de Amerikaanse bende MS-13. Dat moet de Amerikaanse regering ook gedacht hebben, want de bende staat nu officieel op de lijst van gevaarlijkste bendes ter wereld. Daarmee staan ze tussen de Japanse Yakuza en Italiaanse Comorra. Zo´n lijst heeft een voordeel: het is nu voor de regering mogelijk de bende financieel aan te pakken.

Economische kracht

MS-13 had natuurlijk al langer de aandacht van de FBI. Wat is er nu dan veranderd? In juli 2011 heeft Obama de zogeheten Strategy to Combat Transnational Organized Crime opgericht. Dit plan maakt het mogelijk diverse manieren voor criminaliteitsbestrijding te combineren. Eén van de doelen is om de economische kracht van criminele organisaties te ondermijnen. Dat is nu mogelijk gemaakt voor MS-13.

De Amerikaanse regering mag vanaf nu beslag leggen op bezittingen van MS-13 en Amerikaanse bedrijven en burgers verbieden zaken te doen met de bende. De regering denkt dat ze daarmee de inkomsten van de bende met miljoenen kunnen verminderen. "Zo'n aanduiding maakt het mogelijk te voorkomen dat MS-13 legitieme bedrijven en markten infiltreert", aldus David Cohen, de onderminister van Financiën.

13 seconden

MS-13, ook wel Mara Salvatrucha genoemd, heeft wereldwijd ruim 30.000 leden, van wie er zeker 10.000 in Amerika zitten. Ze houden zich bezig met moorden, kidnappingen, mensenhandel, afpersingen en drugssmokkel. Ze zijn naast Amerika vooral actief in El Salvador, Honduras en Guatamala. De leden van MS-13 zijn te herkennen aan hun tatoeages en gebarentaal. In de tatoeages zit veel informatie opgeslagen. Zo kan je zien waar een lid vandaan komt, hoe lang hij bij de bende zit en hoeveel mensen hij vermoord heeft.

Het inwijdingsritueel van MS-13 is opvallend. Zo worden potentiële leden 13 seconden lang in elkaar geslagen door andere leden. Als ze daar 'goed' doorheen komen, worden ze voor het leven lid van de bende.

Den Bosch

MS-13 kwam in april dit jaar ook in opspraak, welteverstaan in Den Bosch. Daar imiteerden leerlingen van de basisscholen het inwijdingsritueel. Ze zagen het ritueel op YouTube en vonden het stoer dit na te spelen.

Wil je nog meer weten over MS-13? Bekijk dan deze documentaire eens.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl