NOS NieuwsAangepast

Is 'El Lazca' wel echt dood?

Het lijk dat er niet is, van de gevreesde Mexicaanse bendeleider Heriberto Lazcano, dat houdt de gemoederen in Mexico flink bezig. Is El Lazca wel echt dood, vragen veel Mexicanen zich af. Lazcano, de nummer 2 van de Mexicaanse misdaad, zou zondag zijn doodgeschoten door mariniers. Maar zijn lichaam werd een paar uur na zijn dood uit het mortuarium gestolen. En nu is dus de vraag of het wel echt zijn lichaam was.

Er wordt nergens anders over gepraat, tot in het parlement aan toe, zegt correspondent Cees Zoon in Mexico. Lazcano (37), de leider van het drugskartel Los Zetas, kwam zondag om het leven bij een vuurgevecht met Mexicaanse veiligheidstroepen.

De mariniers die Lazcano doodschoten, dumpten hem bij de plaatselijke begrafenisondernemer omdat ze geen idee hadden om wie het ging. Het duurde een etmaal voor ze doorhadden wie hij was, nadat zijn lichaam gestolen was. Dat maakten ze maandagavond bekend, maar zeiden er toen niet bij dat zijn lichaam al lang verdwenen was. De begrafenisondernemer deed pas na 8 uur aangifte bij de politie.

16 centimeter

"De plaatselijke politie zegt dat ze vingerafdrukken hebben genomen, maar niemand weet of dat waar is, dat moeten we maar aannemen", zegt Zoon. En dan zijn er nog de missende 16 centimeter. Volgens de marine is de man 1.60 m lang. Maar volgens het opsporingsbevel is hij 1.76 m. "Een woordvoeder van de marine probeerde dat vandaag op de radio glad te strijken. Hij zei dat het goed mogelijk was dat hij bijna 20 cm is gegroeid sinds hij in dienst is gegaan."

Er is dus geen fysiek bewijs dat Lazcono dood is. Maar wie heeft er nou belang bij om te liegen over de dood van Lazcano? "Het meest direct is dat president Calderon", aldus Zoon. "Die is bijna aan het eind van zijn termijn en kan wel een grote overwinning gebruiken."

Een commentator in Mexico vat het als volgt samen: "De hele affaire rond de dood van Lazcano begon als een film van Rambo, maar eindigde als een Woody Allen".

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl