NOS NieuwsAangepast

'Chocolade-eters winnen vaker Nobelprijs'

Aan chocolade worden al veel goede eigenschappen toegeschreven. De Zwitserse arts Franz Messerli heeft daar nu nog een opmerkelijke aan toegevoegd: landen waarin veel chocola wordt gegeten, winnen vaker een Nobelprijs.

Zwitserland, het land dat bekendstaat om zijn chocola, voert de lijst aan. Daarna volgen Zweden en Denemarken. Nederland vormt samen met landen als Duitsland, België, Frankrijk, Ierland en de VS de middenmoot. China, Japan en Brazilië zijn de hekkensluiters.

Messerli kwam daar achter tijdens een reis, toen hij zich verveelde. Hij legde de gegevens van alle Nobelprijswinnaars en de chocoladeconsumptie per land naast elkaar. "Ik kon mijn ogen niet geloven", vertelde hij aan Reuters. Het klopte precies: hoe meer chocolade, hoe meer Nobelprijzen.

Absurd onderzoek

Zelf vindt hij het ook een absurd onderzoek. De hoogte van het aantal Nobelprijzen in een land heeft niets te maken met de hoeveelheid chocolade die er wordt gegeten. Er is dus zeker geen causaal verband. Er bestaat hooguit een correlatie (samenhang) tussen de gegevens.

Hoe zit het dan wel? Hoeveel chocola er in een land wordt gegeten hangt samen met de welvaart in dat land. Hoogwaardig onderzoek hangt ook samen met de welvaart in een land en daarom wordt dus ook een samenhang gevonden tussen chocolade en hoogwaardig onderzoek.

Vreemde verbanden

Dit onderstreept maar weer eens de feilbaarheid van wetenschappelijk onderzoek, vindt Messerli. Er zijn wel meer onderzoeken waarin vreemde verbanden zijn gevonden. Zo zouden in gebieden met veel ooievaars meer kinderen worden geboren en zouden er meer zelfmoorden worden gepleegd als er zonnevlekken zijn. Ook allemaal onzin dus.

Door: Petra

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl