NOS NieuwsAangepast

Braziliaanse student dood na 14 keer taseren

Ophef in Australië: uit onderzoek is gebleken dat een overleden student even daarvoor 14 keer was getaserd. De 21-jarige jongen werd achtervolgd door agenten, omdat zij dachten dat hij een gewapende overval had gepleegd. Later bleek dat hij slechts twee rollen biscuit had gestolen.

Volgens het onderzoek was Roberto Laudisio Curti onder invloed van LSD en zou hij daarna in verwarde staat koekjes hebben gestolen en de winkel zijn uitgevlucht. Daarna zetten agenten de achtervolging in.

Door de LSD werd de Braziliaan paranoïde en kreeg hij 'supermenselijke krachten' toen hij aan de agenten probeerde te ontsnappen. Naast de tasers gebruikten de agenten ook pepperspray en een wapenstok op hem in bedwang te houden. Na de verwoede aanhouding stopte de student met ademen. Het is niet vastgesteld waaraan hij precies is overleden.

Stroomstootwapen

De stroomschokken worden in Australië veel gebruikt, maar zijn toch omstreden. In 2008 gaven agenten een man in het Australische Perth dertien stroomstoten, die kregen destijds een boete.

Begin dit jaar kwam Amnesty International met gegevens over Amerikaans gebruik van de taser. In de VS zijn volgens Amnesty in de afgelopen tien jaar 500 doden gevallen doordat ze getaserd werden.

Nederland

De Nederlandse regering wil ook een proef doen met stroomstootwapens. De taser moet in het standaardpakket van agenten zitten, vindt minister Opstelten van Justitie.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl