NOS NieuwsAangepast

Butler van de paus krijgt 1,5 jaar 'huisarrest'

Paulo Gabriele wist persoonlijke documenten uit de pauselijke vertrekken te stelen en stuurde ze door naar de pers. Vandaag kreeg de butler van de paus een straf van anderhalf jaar opgelegd, die hij volgens zijn advocaat in het Vaticaan uit mag zitten in de vorm van huisarrest. De eis was drie jaar, maar de 46-jarige Gabriele kreeg een lagere straf opgelegd omdat hij geen strafblad heeft.

Als persoonlijk assistent van de paus had Gabriele als een van de weinigen toegang tot de privévertrekken van Benedictus. Zo wist hij tientallen documenten van de paus te kopiëren en te lekken aan een journalist. Dat deed hij naar eigen zeggen uit diepgewortelde liefde voor de kerk en de paus.

'Ik ben geen dief'

Onze correspondent Rop Zoutberg: "Dat kopiëren heeft Gabriele nooit gezien als diefstal: 'Ik heb ze alleen maar gekopieerd. Ik wilde een eind maken aan de corruptie binnen de kerk. Ik ben geen dief, zo zie ik mezelf niet.'"

De butler werd eind mei opgepakt nadat er zo'n 1.000 vertrouwelijke documenten van de paus in zijn huis werden gevonden. Hij had de documenten verstopt tussen andere papieren en knipsels. Uit de documenten bleek dat er grote spanningen waren binnen de leiding van de Rooms-katholieke kerk.

Computerexpert

Behalve de butler werd ook een ICT 'er van het Vaticaan gearresteerd. Hij zou Gabriele geholpen hebben met het doorspelen van de documenten. De rechtbank heeft besloten de zaak van de computerexpert apart te behandelen.

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl