NOS NieuwsAangepast

Foxconn: wel staking, geen staking

Bij het bedrijf Foxconn, dat onder andere voor Apple produceert, hebben duizenden werknemers het werk neergelegd. Ze zijn boos over de hoge prestatie-eisen, meldt de Chinese mensenrechtenorganisatie China Labor Watch (CLW). De fabrikant is zich van geen kwaad bewust en ontkent de onrust in de fabriek.

Volgens CLW hebben zo'n 3.000 medewerkers hun werkzaamheden gestaakt. De werknemers vinden dat Apple en Foxconn te strenge eisen stellen aan de kwaliteit van het werk. Ook zouden ze volgens CLW geen vakantie mogen opnemen.

Klein conflict

Foxconn zelf beweert dat het bij het bedrijf rustig is. Volgens de fabrikant was er eerder een klein conflict tussen een groep werknemers, maar dat was weer snel opgelost.

Het bedrijf telt meer dan een miljoen werknemers en is de grootste fabrikant van verschillende Apple-onderdelen.

Onrust

Fabrikant Foxconn is al langer in opspraak. De werknemers klagen over lange werkdagen, lage salarissen en ziekte op de werkvloer.

Twee weken geleden raakten veertig mensen gewond bij rellen in een Foxconn-fabriek. De rellen braken uit in de slaapzaal van de fabriek, toen er ruzie ontstond tussen een aantal medewerkers.

In augustus meldt de Amerikaanse organisatie Fair Labor Association dat de omstandigheden voor de werknemers in de fabriek geleidelijk verbeteren. Foxconn heeft na de kritiek besloten de werktijden te verlagen tot zestig uur per week. Ook krijgen de werknemers meer pauze en zijn er maatregelen genomen tegen RSI.

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl