NOS NieuwsAangepast

Ministerie praat over chaos rond langstudeerboete

Het afschaffen van de langstudeerboete leidt niet alleen tot blijdschap, maar vooral ook tot chaos. Daarom gaan de HBO-raad, hogescholen en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) morgen met het ministerie van Onderwijs praten over de onduidelijkheid rond het afschaffen van de boete.

De langstudeerboete is definitief van tafel, maar veel studenten blijven met vragen zitten. In Amsterdam stromen telefoontjes binnen van studenten die de boete in termijnen afbetalen. Zij vragen zich af of ze de schuld nog steeds moeten aflossen. De hogeschool ziet maar één oplossing: "totdat er meer duidelijkheid komt uit Den Haag hanteren wij de bestaande regeling, de studenten moeten betalen," aldus een woordvoerder.

Opnieuw studeren

Ook in Tilburg staat de telefoon roodgloeiend. "Studenten hebben hun studieprogramma aangepast op de mogelijk financiële consequenties", zegt woordvoerder Walther Verhoeven van de universiteit. "Nu de situatie gewijzigd is willen veel studenten opnieuw gaan studeren."

Woensdag riep de LSVb hogescholen en universiteiten op om langstudeerders de kans te geven zich alsnog in te schrijven voor het nieuwe studiejaar. De vakbond ziet graag dat het termijn voor inschrijving tot 10 oktober wordt verlengd.

Duidelijkheid

De studentenbonden ISO, LSVb en de HBO-raad stuurde een brief naar de staatssecretaris om te vragen hoe de afschaffing wordt aangepakt. Niet alleen studenten, maar ook hogescholen en universiteiten moeten duidelijkheid krijgen over hoe ze moeten handelen.

Of morgen alle onduidelijkheden de wereld uit worden geholpen is nog maar de vraag. "Veel antwoorden kunnen nog niet worden gegeven, voor het wijzigen van de wet moet nog het nodige worden uitgezocht," zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs.

Door: Merel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl