NOS NieuwsAangepast

Video ontvoerde journalist is 'slecht toneelstuk'

"Stay strong. Best to you and yours. I pray for people of compassion to help him." Deze, en nog veel meer steunbetuigingen werden vandaag naar het Twitteraccount van Debra Tice gestuurd. Tice is de moeder van Austin Tice, de fotojournalist die begin augustus ontvoerd werd in Syrië. Hij zou door radicaal-islamitische rebellen gekidnapt zijn, maar dit wordt door deskundigen tegengesproken.

Reden voor de twijfel over de identiteit van de ontvoerders van Tice is een video (ook hiernaast te zien) op YouTube waarop hij en zijn ontvoerders te zien zijn. Deskundigen menen dat de mannen in het filmpje juist aanhangers van het Syrische regime zijn die de kijkers willen misleiden.

Toneelstukje

Ook correspondent Lex Runderkamp, die net terug is uit Syrië, vermoedt dat de video afkomstig is van de regering van Assad: "Iedereen van Arabische nationaliteit ziet meteen dat dit een toneelstukje is. Er wordt gewoon overdreven geacteerd. Het is eigenlijk een heel slecht toneelstukje", zegt hij.

Daarnaast is het stukje waarop Tice een Arabisch gebed uitspreekt, reden voor argwaan: "Zoals ze 'm dwingen een gebedstekst uit te spreken, terwijl al-Qaida je normaal gesproken als ongelovige beschouwt en je eerder zal vermoorden dan je een gebed uit je hoofd laat leren", zegt Runderkamp.

Kleding

En dan de kleren die de ontvoerders dragen. Ook deze zijn een bron voor speculatie. Zo zijn de broeken en tunieken opmerkelijk schoon en gestreken. Ten slotte is het filmpje zelf behoorlijk chaotisch en zodanig gemonteerd dat de gezichten van de rebellen niet te zien zijn. Andere filmpjes waarin Syrische rebellen te zien zijn, laten juist statische beelden zien waarin de gijzelaar een verklaring aflegt.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl